Gradski park u Pančevu, u centru, kod Gradske uprave i Narodnog muzeja Gradski park u Pančevu, u centru, kod Gradske uprave i Narodnog muzeja Z.M.

Pančevo: Park u centru grada

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Park na Trgu kralja Petra Prvog, u Pančevu, jedan je od najvećih i najlepših gradskih trgova, ušuškan je u istorijskom jezgru grada, između važnih institucija od kojih su pojedini objekti spomenici kulture.

U neposrednoj okolini trga nalazi se zgrada Gradske uprave Grada Pančeva, Narodni muzej, Stara pošta, hotel Sloboda, Štapska zgrada, Grafova kuća (u kojoj se danas nalazi Vojvođanska banka).

Mesto na kome se danas nalazi trg, za vreme turske a zatim i austrougarske vladavine, nalazilo se unutar zidina utvrđenja. Međutim, tvrđava je morala da bude srušena prema odredbama Beogradskog mira iz 1739. godine.

Trg je obrazovan 1761. godine, a današnje prostorne obrise dobija krajem 18. veka. Osim česte promene imena, prostor je menjao i namenu, bio je vojni polygon, pijaca i park.

Sve do 1905. godine, Trg Franca Jozefa imao je namenu pijačnog trga. U vreme održavanja izložbe 1905. godine u Narodnoj bašti, trg je oplemenjen sadnicama lipa, divljeg kestena i platana.

Trg Velike pijace je krasio Veliki krst posvećen Svetoj Trojici. Ovaj simbol trga podignut je 1804. godine, a izrađen je od ružičastog mermera. Osim što je rušen od udara groma dva puta, veliki krst je tokom Drugog svetskog rata po naredbi nemačkih vlasti, sklonjen s trga i premešten u portu Uspenske crkve. Obnovljen je 2004. godine i vraćen na staro mesto.

Trg Velike pijace kaldrmisan je 1853. godine. Na Velikoj pijaci iskopan je 1830. godine javni bunar, a na njoj se nalazi i prangija iz koje se pucalo u “opasnim ili svečanim prilikama”. Prangija se i danas nalazi na trgu.

 

IMG 20180906 082629

 

Muzički paviljon, od veštačkog kamena sa električnom rasvetom, koji se i danas nalazi na trgu, izgrađen je 1928. godine, kada su obrazovani i travnjaci.

Razglednice iz tridesetih godina 20. veka svedoče o postepenom nestajanju popločanih površina u korist zelenih. Staze u parkovskom delu oblikovane su u vidu velikog sidra, a pretpostavlja se da je njihovo uobličavanje posledica uticaja rečnog saobraćaja i trgovine u gradu.

Spomenik kralju Petru Prvom oslobodiocu, po kome je trg u više navrata nosio ime (a naziv trga menjan je čak 11 puta), podiže se 1932. godine, na osnovu konkursnog rada Petra Palavičinija. Bronzani spomenik konjanika, okrenutog prema Beogradu, nalazio se na kamenom postamentu ukrašenom reljefima. Posle rata spomenik je razbijen a ostaci postamenta se danas nalaze u Narodnom muzeju u Pančevu. U ovom periodu trg je u celosti ozelenjen, a pijaca potpuno izmeštena.

Osim pomenutih spomenika na trgu se mogu videti i spomen biste dr Svetislavu Kasapinoviću, Marku Kuliću, Zmaj Jovi Jovanoviću, Olgi Petrov, Stevici Jovanoviću.

 

0 vodeni cvet skulptura

 

Poseban ukras trga je Fontana “Vodeni cvet” izgrađena 1973. godine, delo vajara Božidara Jovovića i arhitekte Ivana Jelića.

Tih godina park je obogaćen i novom vrstom drveta, prateći modne trendove u hortikulturi, vrstom Celtis occidentalis – američki koprivić, koji je zamenio vremešne topole. Osim koprivića, danas se na trgu nalaze i srebrnolisne lipe, jele, javori, divlji kesten, breze, kedrovi, žalosni dudovi… Zahvaljujući njihovim nepravilnim širokim krošnjama, staze uz koje su posađeni, dobijaju efekat zelenih tunela.

Trg se prostire na površini od 1,95 hektara i ne predstavlja samo tranzitno mesto već i prostor za sastajanje i okupljanje stanovnika. Danas se na trgu nalazi u moderno uređeno, uvek rado posećeno dečje igralište.

 

IMG 20180906 083101

 

0 potpis ispod tekstova zelena strana panceva

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...