U opštini Kovačica U opštini Kovačica EKOP

Ekološki pokret Padine zabrinut zbog otvaranja rudnika peska

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M./Storyteller

U neposrednoj blizini naseljenog mesta Padina u opštini Kovačica u toku su radnje oko otvaranja kopa, odnosno rudnika peska. One kod velikog broja stanovnika ovog banatskog sela izaziva bojazan zbog moguće ugroženosti kolonije ptica pčelarica i tekunica, strogo zaštićene životinjske vrste u Srbiji, ali i zbog mogućeg nepovoljnog uticaja na pijaću vodu.

Na ovu situaciju već mesecima upozorava Ekološki pokret Padina, koji pokušava da alarmira i lokalnu samoupravu i celokupnu javnost.

I nakon tri meseca od podnošenja zahteva građana za sazivanje zbora građana mesne i opštinske vlasti se nisu udostojile da građanima daju odgovor na pitanja koja su navedena u zahtevu”, objavili su pre dva dana članovi pomenute ekološke organizacije na svojoj zvaničnoj Facebook stranici i dodali: „U petak, 23. oktobra u nedeljniku “Hlas ljudu” je osvanuo plaćeni oglas od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u kojem obaveštavaju građane da je investitor Unogradnja VV podneo zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije uticaja projekta Ekploatacije peska na parceli 1909/240 KO Padina na životnu sredinu. Na osnovu ovog oglasa može se zaključiti da je investitor od mesnih i opštinskih vlasti dobio potrebne saglasnosti.”

Aktivisti EKOP-a smatraju da je otvaranje rudnika peska u neposrednoj blizini naseljenog mesta problematično iz više razloga. Kao prvi navode problem sa pijaćom vodom, odnosno to što se pomenuta parcela za eksploataciju peska nalazi u neposrednoj bliizni glavnog sistema bunara kojim se cela Padina snabdeva pijaćom vodom.

Kao što je poznato, glavni problem tokom istorije Padine bio je upravo nedostatak pijaće vode. Vekovima unazad ljudi su se iseljavali iz Padine upravo zbog nedostataka vode, o čemu svedoče zapisi iz arhiva Austrougarske, pa na ovamo, podsećaju aktivisti a prenosi Storyteller.

Oni podsećaju i na sve veći deficit pijaće vode, odnosno na to da naučnici predviđaju još katastrofalnije prognoze u vezi sa rezervama pijaće vode.

Naravno da zato postoji nimalo zanemarljiva doza straha oko potencijalnih problema sa vodom u Padini, a koji mogu da nastanu kao uzrok otvaranja rudnika u neposrednoj blizini bunara, smatraju u EKOP-u.

Inače, vodovod u Padini je u rad pušten polovinom sedamdesetih godina prošlog veka i u to vreme je i u značajnoj meri usporena tzv. eksploatacija peska, odnosno građevinskih materijala koja je po rečima sagovornika iz EKOP-a polovinom osamdesetih godina u potpunosti stala zbog pojave savremenih građevinskih materijala.

Na tom mestu su se u početku stvorile divlje deponije koje su kasnije očišćene. Poslednjih nekoliko godina je na ovim prosotorima evidentna „poludivlja“ deponija građevisnkog otpada, sa tendencijom da postane legalna deponija građevinskog otpada, što dodatno komplikuje situaciju oko pomenutog mikrolokaliteta, smatra EKOP.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...