Projekat Pokreta gorana i centra volontera Pančevo „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ Projekat Pokreta gorana i centra volontera Pančevo „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ PGCVP

Održano predavanje o ozonskom omotaču Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  PGCVP

U Domu omladine u Pančevu danas je održana je manifestacija Pokreta gorana i centra volontera koja predstavlja jednu od aktivnosti na projektu „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ koji je podržao Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Pančeva.


Ostale aktivnosti na projektu su strip radionice i eko kviz u koji su uključena deca iz osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva.
U Domu omladine profesorka geografije Branka Marković održala je predavanje o ozonskom omotaču, njegovom nastanku, ugroženosti, štetnosti UV zračenja i načinima zaštite ozonosfere.

Tatijana Predojević i Mihajlo Katić, osmaci Isidorine škole pripremili su dve zanimljive prezentacije o ugroženosti životne sredine.

 

SAM 7631


Program su osvežile muzičke tačke hora osnovne škole "Isidora Sekulić", Pančevo, koji predvodi profesorka Tatjana Arsić.

Ovim projektom želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na potrebu očuvanja ozonskog omotača od štetnog delovanja freona iz rashladnih uredjaja, ali i dezodoransa i lakova za kosu. Oštećenjem ozona nastaju ozonske rupe koje predstavljaju nesmetan prolaz za UV zračenje koje je štetno za naše oči jer izaziva kataraktu i za kožu na kojoj izaziva razne promene od kojih su najopasniji melanomi odnosno kanceri kože, kaže Milena Jovišić, koordinatorka projekta i tim lider Pokreta Gorana i centra volontera Pančevo.

Ona je naglasila da bi zato trebalo da koristimo proizvode sa oznakom „Ozone friendly“ što znači da su to proizvodi bez štetnih gasova po ozonski omotal koji je jedini naš prirodni štit od UV zračenja.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...