Milena Jovišić i Sandra Konevski održali su interesantno predavanje u ŠOSO "Mara Mandić" u Pančevu Milena Jovišić i Sandra Konevski održali su interesantno predavanje u ŠOSO "Mara Mandić" u Pančevu PGCVP

Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” u Pančevu obeležen je 26. januara tribinom o ozonskom omotaču.


To je jedna od aktivnosti tima za zaštitu životne sredine ove škole koju su i ove godine sproveli u saradnji sa Pokretom gorana i centrom volontera Pančeva (PGCVP).

Za tu priliku organizovana je ekološka tribina za učenike nižih i viših razreda i njihove profesore.

U uvodnom delu prisutni su upoznati sa aktivnostima Pokreta gorana Pančevo.

Kroz prezentaciju Sandre Konevski, tim liderke PGCVP-a, predstavljeni su kampovi, eko-škole i projektne aktivnosti ove ekološke organizacije koje se realizuju tokom cele godine. Oni redovno sarađuju sa pančevačkim institucijama kao što su škole, javna komunalna preduzeća, kancelarija za mlade Grada Pančeva i rade na polju inkluzivnog obrazovanja.

U nastavku je usledilo predavanje i razgovor sa učenicima na temu zaštite ozonskog omotača, a koji je vodila Milena Jovišić, tim liderka PGCVP-a.

 

Milena Jovisic tribina u skoli MM

 

Tom prilikom moglo se čuti da su još pre tridesetak godina uočena prva oštećena ozonskog omotača koji predstavlja prirodni štit od štetnog delovanja UV zračenja na živi svet i zdravlje ljudi. Kako su njegova oštećenja odnosno ozonske rupe nastavile trend širenja, kroz ovakve tribine i predavanja doprinosi se edukaciji ljudi o načinima zaštite ozonskog omotača.

Deca su mogla videti koji su to proizvodi sa štetnim materijama po ozonski omotač kao što su dezodoransi i lakovi za kosu, a koje možemo koristiti umesto njih, kao zamenu, a bez štetnog dejstva po ozonosferu.

Poseban segment je bio posvećen bolestima kao što su katarakta, opekotine, melanomi koje su posledica negativnog dejstva UV zračenja i načinima zaštite.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...