Završen projekat “Zeleni minuti”

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Udruženje građana „Drugi novi centar“ iz Pančeva, tokom 2015. godine, pripremilo je i realizovalo osam radijskih emisija „Zeleni minuti“ i izradilo sajt istoimenog naziva koji se nalazi na adresi: www.zeleniminuti.rs


Emisije su emitovane na Radio Pančevu, a zatim su postavljene i na internet.

Ukoliko niste do sada imali prilike da preslušate ove emisije, moći ćete to sada da učinite na ovom portalu.

Osma emisija: 

Govorili smo o klimatskim promenama i kakve je Zakone Srbija usvojila ili priprema u ovoj oblasti.
Naša sagovornica bila je Danijela Božanić, šef Odseka za klimatske promene pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

https://soundcloud.com/user-300495954/zeleni-minuti-8-emisija-2015

Sedma emisija:
Govorili smo o tome na koje sve načine UNDP odnosno razvojna agencija ujedinjenih nacija pomaže Srbiji u borbi protiv klimatskih promena, zatim kako je tekao međunarodni proces od Kjota 1997 do Pariza ove 2015 godine i šta se od ovog skupa u Francuskoj očekuje.
Naš sagovornik bio je Miroslav Tadić portfolio menadžer UNDPa u Srbiji.

https://soundcloud.com/user-300495954/zeleni-minuti-7-emisija-2015

Šesta emisija:
Govoriti smo o klimatskim promenama i kako one utiču na poljoprivredu, kao i kakve scenarije naučnici predviđaju i šta je potrebno uraditi kako bi se poljoprivrednici u Srbiji što bolje adaptirali na promene klime koje nam predstoje.
Sagovornik je bio prof.dr Vladimir Đurđević s Fizičkog fakulteta u Beogradu, stručnjak za klimu i meteorologiju.

https://soundcloud.com/user-300495954/zeleni-minuti-6-emisija-2015

Peta emisija:
Govorili smo o ambalažnom otpadu i važnosti razvrstavanja otpada na mestu nastanka.
Sagovornice su bile Rebeka Božović, generalni sekretar Društva za upravljanje ambalažnim otpadom „Sekopak”, Ivana Pavlović iz organizacije Secopak, zadužena za saradnju sa lokalnim samoupravama na terenu, Nevena Čolić, stručnjakinja u oblasti otpada i Jovanka Dakić, pomoćnica direktora za zaštitu životne sredine u JKP Higijena Pančevo.

https://soundcloud.com/user-272988140/zeleni-minuti-5-emisija-2015

Četvrta emisija:
Govorili smo o Arhuskoj konvenciji o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine i šta za građane znači ovaj dokument koji je ratifikovala 12. maja 2009. godine.
Sagovornici su bili Darija Šajin, predstavnica Arhus centra Novi Sad, Tina Janjatović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Rosa Stiković, šef Službe za inspekcijske poslove i urbanizam Opštine Beočin.

https://soundcloud.com/user-272988140/zeleni-minuti-4-emisija-2015

Treća emisija:
Govoriti smo o tome zašto je organska proizvodnja potencijal u razvoju Srbije i u čemu je značaj organske proizvodnje u odnosu na konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju.
Naš sagovornik bio je prof.dr Branislav Vlahović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

https://soundcloud.com/user-272988140/zeleni-minuti-3-2015


Druga emisija:
Govorili smo o Kjoto protokolu i šta on definiše, kao i o upotrebi pesticida u našoj zemlji odnosno načinima za bezbedno odlaganje ambalaže od pesticida.
Sagovornici su bili Danijela Božanić iz Odseka za klimatske promene u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i dr Bojan Konstantinović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

https://soundcloud.com/user-272988140/zeleni-minuti-2-emisija-2015


Prva emisija:
Bavili smo se konceptom gradskih baštenskih zajednica, osnivanjem i upravljanjem zajedničkim gradskim baštama u Srbiji i zagovaranjem sistematskog uključivanja gradskih bašta u lokalne urbanističke planove.

12 Copy


Naše sagovornice bile su Katarina Milenković i Sabina Kerić iz Udruženja građana „Ama – Centar za negu čoveka i prirode" i „Beogradski festival cveća", koje su bile pokretači Građanske inicijative „Baštalište" u Beogradu

https://soundcloud.com/user-300495954/zeleni-minuti-1-emisija

Projekat je podržan na konkursu za sufinansiranje projekata Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva za 2015. godinu.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...