Češljugar je strogo zaštićena vrsta ptice Češljugar je strogo zaštićena vrsta ptice www.skolazaopstanak.rs

Sprečen krivolov zaštićenih vrsta ptica u Bačkoj Topoli

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Ekološko društvo „Arkus“ iz Bačke Topole saopštilo je da je otkrilo i prijavilo slučaj ilegalnog hvatanja ptica pevačica u Malom Iđošu.

Aktivisti ove organizacije 15. septembra dobili su anonimnu prijavu da u jednom od dvorišta u Malom Iđošu u večernjim časovima radi elektronska vabilica sa koje se emituje zvuk slavuja.

Slučaj je prijavljen policiji koja je narednog dana izašla na teren i u dvorištu porodične kuće pronašla elektronsku vabilicu, kao i razapetu mrežu uz pomoć koje je vlasnik ilegalno hvatao ptice.

Policija i aktivisti Arkusa pronašli su četiri jedinke strogo zaštićenih češljugara (Carduelis carduelis), kao i veliki broj kanarinaca.

Policijski službenici obavestili su i nadležnu pokrajinsku inspektorku za zaštitu životne sredine koja je ubrzo došla na lice mesta i konstatovala da se ovaj zločin prema pticama može okarakterisati kao krivično delo, prenosi Energetski portal.

 

Češljugar lišček 260x340 foto sandor bernath

Na slici: ptica češljugar (foto: Sandor Bernath)

 

Češljugar je strogo zaštićena vrsta ptice koja je češće od bilo koje druge ptice u Srbiji pogođena ilegalnim hvatanjem, držanjem u kavezima i trgovinom, pokazao je izveštaj „Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period 2000-2017“ koji je uradilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ekološko društvo „Arkus“ poziva sve građane iz opština Bačka Topola i Mali Iđoš da im prijave sve ovakve i slične slučajeve ugrožavanja ptica.

 

0 potpis ispod teksta o podrsci na konkursu za informisanje

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...