Sadnja drveća na tamiškom keju u Pančevu Sadnja drveća na tamiškom keju u Pančevu Z.M.

Pančevo: mladi sadili drveće na Dan planete zemlje

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Pančevu je danas obeležen Dan planete zemlje na Tamiškom keju kod Crvenog magacina gde su trojica učenika Elektrotehničke škole posadila svoje sadnice, kao i predstavnici Kancelarije za mlade i član gradskog veća zadužen za omladinu.

Veljko Cukanić, Marko Milovanov i Marko Pojatar su učenici Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ koji su osvojili drugu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike. Oni su pokazali da imaju razvijenu ekološku svest i veoma su ponosnu što su mogli da posade sadnice u svom gradu.

To je prvo drvo koje sam zasadio i moram da priznam da se sada zaista osećam posebno jer sam uspeo bar na neki način da doprinesem i da pomognem našoj okolini i prirodi. Mislim da smo se svi nekako udaljili od prirode i da smo se suviše posvetili tehnologijama a ja i pored toga što sam IT smer smatram da je veoma bitno provoditi vreme u prirodi i čuvati je, kaže Marko Pojatar.

Veljko Cukanić kaže da je važno da se sadi drveće.

Mislim da je ovo zaista lep gest i bitno je da se pazi na planetu, da se sadi drveće... A i lep je dan, pa što da ne, kaže Veljko Cukanić.

Marko Milovanov smatra da se mora čuvati priroda i da bi trebalo više pažnje da se tome posvećuje.

Тreba ovako nešto češće da se dešava i to ne samo na Dan planete Zemlje, mora se čuvati priroda i trebalo bi malo više pažnje da se obraća na to, kaže Milovanov.

JKP „Zelenilo“ je obezbedilo sadnice za ovaj događaj, a njemu je prisustvovao i Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu koji je istako da su sadnice simbol života i da treba više pažnje da obraćamo na planetu.

Obeležavanje Dana planete Zemlje je dobra prilika da se još jednom podsetimo na to koliki značaj ima pažnja i briga prema našoj životnoj sredini i uopšte planeti Zemlji, jedinoj koju imamo, a koju treba da čuvamo i ostavimo budućim generacijama. Pored ekološkog aspekta, mi smo u Pančevu pružili priliku srednjoškolcima da se aktiviraju u očuvanju svoje zajednice, rekao je Nemanja Rotar.

 

IMG 20190422 121038

 

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, dakle da se svi zajedno potrudimo da učinimo našu zemlju lepšom i boljom i da je takvu ostavimo budućim pokoljenjima.

Grad Pančevo, Kancelarija za mlade aktivno obeležava ovaj dan, jer pored sadnica koje su posađene, u osnovnim i srednjim školama deca su sa roditeljima sređivala školska dvorišta i okolinu škola.

U okviru obeležavanja Dana planete Zemlje, organizovana je i izložba fotografija učesnika i dodela Zahvalnica na učešću u akciji u holu Doma omladine.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...