Jedna od tri Dunavske ade Jedna od tri Dunavske ade Z.M.

Dunavske ade kod Pančeva novo zaštićeno područje

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Dunavska ostrva kod Pančeva postala su zaštićeno prirodno dobro „Pančevačke ade”, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš.

Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Odluku o zaštiti prirodnog dobra „Pančevačke ade”, donela je Skupština grada Pančeva 5. aprila ove godine na osnovu studije o zaštiti koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, dodaje se u saopštenju.

Prema rečima Marka Šćibana, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, novoproglašeno zaštićeno stanište biće od velikog značaja za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.

Šćiban je istakao da to područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji.

Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5.000 i 10.000 pataka, 10.000-40.000 galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored njih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca, rekao je Šćiban.

Upravljanje zaštićenim staništem „Pančevačke ade” povereno je JP „Vojvodinašume”, odnosno Šumskom gazdinstvu „Banat” iz Pančeva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...