Svetislav Zakić Svetislav Zakić MZ Idvor

U Idvoru zasađene sadnice hrasta povodom Dana primirja

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Članovi Saveta mesne zajednice Idvor, u Opštini Kovačica, posadili su 41 sadnicu hrasta na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra. Hrastovi su zasađeni u parku, pored groblja i kapele, kao i oko zgrade mesne zajednice.

Hrast je, u mnogim mitologijama, pa i kod Starih Slovena, smatran svetim drvetom i često se povezivao sa božanstvima groma, kao i nebeskim božanstvima i božanstvima plodnosti. Takođe, hrast je simbol dugovečnosti, otpornosti, čvrstine, moći i grandioznosti, kako u duhovnom tako i u materijalnom smislu.

Ujedno, ovom akcijom nastavljamo akcije sadnje novog drveća u Idvoru. Sada ih ima 495 novih sadnica zasađenih u 2021. godini, za sada, kaže Svetislav Zakić, predsednik Saveta Mesne zajednice Idvor.

On dodaje da se nedavno Mesna zajednica Idvor pobrinula da se urede grobna mesta roditelja velikog naučnika Mihajla Pupina. Na taj način pokazalo se da se vodi računa ne samo o negovanju lika i dela velikog naučnika, već da sadašnji Savet brine i o njegovoj porodičnoj istoriji.

Posle betoniranja staze do grobnog mesta roditelja Mihajla Pupina, danas je završen i prilaz ispred spomenika. Prethodno se radilo i na uređenju prilaza ka reci Tamiš, a planova za dalje je mnogo, kaže Svetislav Zakić.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...