Hranilice i pojilice za ptice i ove jeseni biće postavljene po parkovima i školskim dvorištima Hranilice i pojilice za ptice i ove jeseni biće postavljene po parkovima i školskim dvorištima PGCVP

Počeo projekat “Ptice naši sugrađani” Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Članovi Pokreta gorana i centra volontera Pančevo i ove godine planiraju da postave hranilice i pojilice za ptice na zelenim površinama i po dvorištima osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Pančeva.

U pitanju je projekat “Ptice naši sugrađani” koji je počeo u julu, zahvaljujući podršci Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Projekat će trajati do kraja godine i odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi volonteri osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta učiće o tome kako se pravilno održavaju i postavljaju hranilice i pojilice. Volonteri će takođe sprovesti anketu među građanima o pticama kako bi ispitali javno mnjenje o značaju ptica i održivosti biodiverziteta u našem gradu, kao i o značaju lanca ishrane.

Rezultati ankete će dati podatke o tome koliko su građani svesni problema nestajanja malih ptica, uticaja na lanac ishrane i gubljenje ravnoteže biodiverziteta. Rezultati će biti od važnosti i za održivost projekta i pomoći članovima Pokreta gorana i centra volontera oko odluke da li je potrebno i dalje postavljati pojilice i hranilice.

 

6 hranilice za ptice

 

U drugoj fazi projekta, hranilice u obliku kućica sa providnim zidovima u koje će biti stavljan po kilogram hrane za ptice, biće postavljene po pančevačkim parkovima i školskim dvorištima. Uz svaku kućicu biće montirana i pojilica u koju se sipa voda.

Ideja je da se na ovaj način pomogne malim pticama stanaricama da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...