Gorani su dan proveli u Gradskoj šumi Gorani su dan proveli u Gradskoj šumi PGCVP

Obeležen Svetski dan šuma Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  M.Jovišić

Javno preduzeće "Vojvodinašume" i Šumsko gazdinstvo "Banat" iz Pančeva obeležilo je Svetski dan šuma - 21. mart edukacijom učenika osmog razreda Osnovne škole "Isidora Sekulić" što je podržao Pokret gorana i centar volontera Pančevo.

Šumsko gazdinstvo "Banat" je na terenu Šumske uprave "Pančevo" u Gradskoj šumi sprovelo pokazno upoznavanje učenika sa pošumljavanjem površine hrastom lužnjakaom. Poseban akcenat je stavljen na održivo korišćenje šuma, kao delu radova u planiranom gazdovanju šumama koje se zasniva na detaljnom sagledavanju stanja šuma kojima JP "Vojvodinašume" gazduje. To za cilj ima očuvanje biodiverziteta i prirodne ravnoteže u ovom šumskom ekosistemu.

 

gradska suma direktorka

 

Prisutnim učenicima i goranima obratili su se mr Goran Vučetić, šef službe planiranja gazdovanja šumama, inž. Simo Travica, šef Šumske uprave "Pančevo", šumar Petar Slavnić i inž. Marius Olđa, samostalni referent za zaštićena područje i životnu sredinu. Od njih su ovi mladi mogli čuti više o značaju šuma za prirodu i čoveka i ukazali na potrebu očuvanja i obnavljanja šuma koje nam obezbeđuju kiseonik, usvajanjem ugljen-dioksida smanjuju koncentraciju ovog štetnog gasa u vazduhu, sprečavaju eroziju zemljišta i predstavljaju staništa za mnoge životinje.

 

17474682 769621283196631 1723494906 n

 

Razgovaralo se i o raznovrsnost živog sveta u Gradskoj šumi pri čemu su osmaci pokazali dobro poznavanje faune i lanaca ishrane. U završnici ove aktivnosti učenici su upoznati sa pravilnim sađenjem drveća i imali priliku da sami zasade sadnice hrasta lužnjaka.

Osim iscrpnih informacija i prenošenja iskustva, za sećanje na obeležavanje ovog Međunarodnog dana šuma, od domaćina su dobili kačkete i priveske.

 

0 gradska suma djaci

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...