U Briselu je održana konferencija „Cirkularna ekonomija: novi okvir za zelena radna mesta“ U Briselu je održana konferencija „Cirkularna ekonomija: novi okvir za zelena radna mesta“ ZS

Cirkularna ekonomija: novi okvir za zelena radna mesta

  • Objavljeno u
  • Autor  Ž.Ž.

Delegacija Zelenih Srbije prisustvovala je 9. decembra konferenciji pod nazivom „Cirkularna ekonomija: novi okvir za zelena radna mesta“ u organizaciji poslaničke grupe Zeleni/EFA Evropskog parlamenta u Briselu.

Direktorka Zelenih Srbije Žaklina Živković i koordinatorka Zelenih za Vojvodinu Violeta Jovanov Peštanac, kao gošće grupe od Baltika do Balkana Zelenih/EFA koja je u novembru bila u Beogradu, imale su priliku da se upoznaju sa novim paketom zakonodavnih mera koje je predložila Evropska komisija, a koji će u narednom periodu podsticati razvoj cirkularne ekonomije u Evropskoj uniji.

Učesnici kao što su Ybele Hoogeveen, direktor programa zelene ekonomije Evropske Agencije za zaštitu životne sredine ili Kristof Hansen, ataše za ekologiju luksemburškog predsedavanja EU preneli su neprocenjiva iskustva iz ove oblasti.

Evropa hitno mora preći na model cirkularne ekonomije: on štiti prirodne resurse, stvara nova radna mesta, čini naše ekonomije otpornijim i biznis kompetitivnijim. Sadašnji pravolinijski ekonomski model „uzmi-iskoristi-baci“ je neodrživ na planeti sa ograničenim resursima. Potrošnja resursa u Evropi, bilo da su to sirovi materijali, voda, vazduh ili zemljište – je jedna od najvećih na svetu, a potražnja za njima će u budućnosti samo rasti.

Negativne ekološke i društvene posledice osećaju se svuda. Ako želimo da sačuvamo kvalitet života koji imamo sada, a da ne smanjimo plate i socijalni standard, moramo transformisati način na koji koristimo resurse. Temelji cirkularne ekonomije su u prirodnim procesima i prirodi u kojoj otpad ne postoji. Cirkularna ekonomija je okvir koji zahvata mnogo više sektora i delova društva od upravljanja otpadom i preduslov je za ostvarivanje pametnog, održivog i zelenog te uključivog razvoja.

5555

Prednosti uvođenja cirkularne ekonomije u EU izračunate su na 1,8 biliona evra, što nas vodi do zaključka da će ona biti vodeća u budućnosti. Eko – dizajn i ekološke inovacije imaju ključno mesto u ovoj ekonomiji.

Procenjuje se da svakih 10,000 tona robe stvara jedno radno mesto ako se spali u spalionicama, 6 ako se odloži na deponiju, 36 ako se reciklira i čak 296 radnih mesta ako se ponovo upotrebi. Upravo je to poenta cirkularne ekonomije – ekološki dizajn i inovativna, ponovna upotreba resursa koje bi smanjile količinu otpada.

Za Srbiju, koja se guši u otpadu, u kojoj postoji preko 3000 divljih deponija i manje od 10 uređenih, ovo pitanje je od ključne važnosti za opstanak ekonomije i životne sredine.

Program konferencije i snimke panela možete pronaći na ovom linku.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...