Detalj s treninga u Sarajevu Detalj s treninga u Sarajevu Z.M.

U Sarajevu održan trening na temu “Istraživanja i studije” u okviru GEAR projekta

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Sarajevu je održan dvodnevni trening na temu "Istraživanja i studije" za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Obuci je prisustvovalo oko 30 organizacija koje su na ovaj način imale priliku da unaprede znanja i veštine na teme kao što su: šta je istraživanje, metodi istraživačkog rada, pisanje studije, upotreba dobijenih podataka i informacija i njihovo korišćenje u ostvarenju ciljeva zelene ekonomije i nastupa NVO u donošenju odluka itd. Predavači na treningu su bili stručni konsultanti iz ove oblasti, Đorđe Stefanović i Nino Serdarević.

 

IMG 20191010 093655

 

Obuka je deo projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Severne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.
Pored pomenutog treninga, u saradnji sa partnerima u prethodnom periodu su u Kolašinu, Crna Gora, Beogradu, Srbija i Sarajevu, BiH, ordržani treninzi Zelena ekonomija, Učešće u donošenju odluka, Upravljanje projektnim ciklusom, Praćenje javnih politika, Istraživanja i analize javnih politika i Javno zastupanje i lobiranje, a u narednom periodu će biti organizovan trening Unapređenje saradnje sa državnom i lokalnim upravama.

 

Seminar

 

Osim treninga, projekat uključuje i druge aktivnosti usmerene ka daljem jačanju organizacija civilnog društva iz regiona i njihovog uticaja u oblasti zaštite životne sredine kao i promovisanju koncepta zelene ekonomije kao što su: dodela grantova lokalnim organizacijama, studijska poseta Hrvatskoj i upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu, prezentacije primera dobre prakse u ciljnim zemljama, kampanja promovisanja zelene ekonomije, izrada Studije mogućnosti razvoja zelene ekonomije u regionu, publikacije na ove teme itd.

 

IMG 20191010 162659

 

Veoma važan očekivani rezultat projekta je umrežavanje organizacija civilnog društva iz regiona koje se bave temama vezanim za zastitu životne sredine, a što će voditi ka unapređenju saradnje, razmeni znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti i obezbeđivanju osnova za njihovu buduću saradnju i razvoj zajedničkih projekata i inicijativa.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...