Početkom 2018. objavljena je publikacija "Transformacija ekonomije na Balkanu: promena javne politike, a ne klime" Početkom 2018. objavljena je publikacija "Transformacija ekonomije na Balkanu: promena javne politike, a ne klime"

Završeno istraživanje o zelenoj ekonomiji u Srbiji

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Početkom 2018. objavljena je publikacija "Transformacija ekonomije na Balkanu: promena javne politike, a ne klime", kao i priručnik o zelenoj ekonomiji, u okviru transnacionalnog projekta koji je sprovela Green European Foundation uz podršku organizacija Blue Link iz Bugarske, Sunrise iz Makedonije i udruženja U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP) iz Srbije.

Istraživanje koje je sprovedeno je pokazalo ogroman potencijal za razvoj zelene ekonomije i ukazalo na činjenicu da ove nacionalne ekonomije trenutno idu u drugom pravcu: subvencionisanje multinacionalnih kompanija i mega infrastrukturnih projekata, privatizaciju prirodnih resursa i razvoj linearne proizvodnje. Očigledan je proces političke centralizacije, uzimajući nadležnosti sa lokalnog nivoa i isključivanje građana iz ekonomskih i društvenih odluka.

U ovom okruženju, jedino moguće rešenje koje istraživači vide su ekonomske inicijative koje kreću “odozdo na gore”, lokalna ekonomija u formi malih i srednjih preduzeća i kooperative sa ciljem udruživanja rada i usluga. Zemlje regiona imaju svoje istorijsko nasleđe kooperativne ekonomije i zadružne proizvodnje, koja je sada u procesu obnove.

Istraživači iz oblasti zelene ekonomije iz Makedonije i Srbije će predstaviti glavne rezultate istraživanja na konferenciji pod nazivom “Zelena ekonomija: Kooperativno društvo” koje će se održati 1. juna 2018. godine u Beogradu. Pored ove prezentacije, u okviru konferencije biće organizovane dve panel diskusije sa istaknutim organizacijama i pojedincima koji rade na zelenoj ekonomiji u Srbiji i zajedno sa njima ćemo diskutovati na temu kako započeti zeleni biznis u Srbiji i istaknuti kooperativni model kao jedno od održivih rešenja.

Ovu konferenciju organizuje Green European Foundation uz podršku Sunrise, Makedonija i U mreži, Polekol i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika iz Srbije i uz finansijsku podršku Evropskog parlamenta za Green European Foundation kao i uz podršku EU info centra u Beogradu.

Uskoro ćemo objaviti više informacija o ovoj konferenciji.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...