Vetropark "Alibunar" je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 megavata Vetropark "Alibunar" je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 megavata Elicio

Iz novog vetroparka "Alibunar" energija za 38.000 domaćinstava

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Vetropark "Alibunar" snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vetra snabdevati 38.000 domaćinstava svečano je otvoren 11. septembra.

Vetropark izgradila je belgijska kompanija "Elisio", a vrednost investicije iznosila je 80 miliona evra. Svečanosti otvaranja prisustvovao je ministar energetike Aleksandar Antić.

Novi kompleks vetroparka u Alibunaru, osim 21 turbine, ima i trafo stanicu i priključni dalekovod, čija izgradnja je je takođe završena, pa se očekuje da prvi kilovati zelene energije budu proizvodeni i isporučeni tokom oktobra.

Vetropark "Alibunar" je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 megavata, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Projekat za izgradnju vetroparka je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

U projekat vredan 80 miliona evra, kompanija "Elisio" investirala je 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka Unikredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

Ministar energetike Aleksandar Antić i pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić otvorili su vetropark zajedno sa decom koja su u rukama držala male vetrenjače.

Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Do kraja godine ćemo, samo ovde u Banatu, pustiti na mrežu više od 200 megavata iz energije vetra. Takođe 2019. puštamo još 200 megavata čime ćemo zaokružiti cilj od 500 megavata iz energije vetra, istakao je Antić.

Kako je rekao, 2020. godine biće završen i projekat izgradnje novog bloka "B3 TE" u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat "TE-TO Pančevo", veliki i značajan objekat za proizvodnju električne i toplotne energije.

To je slika nove i energetski odgovorne Srbije, dodao je Antić.

Ministar je zahvalio investitorima što su verovali u Srbiju i prepoznali da je ona politički i ekonmski stabilna, kao i partnerima – pokrajinskoj vladi, EMS, Agenciji za energetiku i drugima.

 

Otvaranje vetroparka Alibunar antic i deca

 

Direktor kompanije "Elisio" Ludo Vandervelden je rekao da je ponosan kao investitor i zahvalio se Ministarstvu energetike na saradnji.

Imali smo pomoć i sa finansijske strane za ovaj projekat. Spremni smo da idemo i dalje i čim ministarstvo otvori nove mogućnosti za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, mi smo tu da investiramo. Naš tim već sada istražuje u Srbiji mogućosti i spremni smo za nova ulaganja, čak u visini od novih 150 megavata, naveo je Vandervelden.

Sa završetkom vetroparka "Alibunar" i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka "Malibunar" manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija "Elisio" potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji, prenosi RTS.

 

0 detalj s otvaranja vetroparka u alibunaru

 

Pored ta dva vetroparka italijanski "Fintel" u Južnom Banatu gradi i treći. Najveći vetropak "Čibuk" kod Kovina sa 57 vetroturbina investitor iz Ujedinjenih Arapskih Enmirta otvoriće do kraja godine, a strujom će se snabdevati 113.000 domaćinstava.

Drugu po veličini vetrofarmu Izraelci grade kod Kovačice, koja će snabdevati 70 hiljada domaćinstava.

 

natpis ispod teksta za zelene minute

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...