Vetropark Alibunar Vetropark Alibunar Z.M.

Potencijali Alibunara u obnovljivim izvorima energije

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Južnom Banatu vetrovi duvaju više od 200 dana u godini i to intenzitetom dovoljnim za proizvodnju "ekološke" električne energije. Prve vetrenjače zavrtele su se u Alibunaru čime je potvrđeno da ova opština ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, a pušten je u rad 11. septembra 2018. godine. Sastoji se od 21 turbine, ukupne snage 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou. Ovaj vetropark izgradila je belgijska kompanija "Elisio", a vrednost investicije iznosila je 80 miliona evra.

Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar kaže da je najznačajniji događaj u 2018. godini otvaranje vetroparka Malibunar i vetroparka Alibunar, jer je nesumnjivo napredak ne samo u tehnološkom smislu već i finansijski je bio izuzetno veliki zahvat i jedan od najznačajnijih rezultata na teritoriji ove opštine.

Otvaranjem vetroparka kompanije Elicio jeste početak jedne, da je tako nazovemo, industrijske revolucije u našoj opštini. Nakon otvaranja vetroparka Elicio mi imamo još jednu kompaniju koja se bavi isto ovim poslom. U pitanju je kompanija Wind Vision koja takođe ima u planu izgradnju vetroparka na našoj teritoriji. Oni su sada u fazama pripreme i izrade elaborata za Studije koje su završili. Očekujem da će najkasnije na proleće krenuti sa samom izgradnjom vetroparka, kaže Dušan Dakić.

 

IMG 20181212 150121

Na slici: Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar (foto: Z.M.)

„Wind Vision“ planira da postavi pedesetak vetrogeneratora, a njihov vod od 320 kilovolti ići će preko susedne opštine Kovačica.

Kompanija Wind Vision imaju drugačiju tehniku gradnje tako da će oni prvo izgraditi infrastrukturno, odnosno izgradiće putnu komunikaciju za svoj vetropark. To nam takođe dosta znači. Samim tim poskupeće i poljoprivredno zemljište. Wind Vision ne samo što će graditi vetropark, gradiće i puteve, koji će u ovom slučaju biti od asfalta. Zahvaljujući tome imaćemo njive do kojih vodi asfalt. Pored izgradnje novog vetroparka koji bi trebalo da ima pedesetak turbina očekujemo još investitora, kaže Dušan Dakić.

Sa završetkom vetroparka "Alibunar" i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka "Malibunar" manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija "Elisio" potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Pored ta dva vetroparka italijanski "Fintel" u Južnom Banatu gradi i treći. Najveći vetropark "Čibuk" kod Kovina sa 57 vetroturbina investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata otvoriće do kraja naredne godine, a strujom će se snabdevati 113.000 domaćinstava.

Drugu po veličini vetrofarmu Izraelci grade kod Kovačice, koja će snabdevati 70 hiljada domaćinstava.

natpis ispod teksta za zelene minute

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...