"Zelena ekonomija" postaje sve značajnija u razvoju privrede "Zelena ekonomija" postaje sve značajnija u razvoju privrede ilustracija

Zelena ekonomija za razvoj regiona

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Kada se govori o „zelenim” temama jedna od glavnih stavki je „zelena ekonomija”. Na prvi pogled jasno je šta ovaj termin znači, ali slika je mnogo šira. UNEP je definisao „zelenu ekonomiju” kao ekonomiju čiji rezultati dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, dok značajno smanjuje rizike po životnu sredinu.

Redakcija Ekolista sprovodi projekat „Zelena ekonomija u funkciji zaštite životne sredine” koji je podržan u okviru regionalnog projekta „GEAR - Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)”. GEAR ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Glavne aktivnosti uključuju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i slično, upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studijena temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom region itd.

GEAR realizuje FORS Montenegro iz Crne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.
Redakcija Ekolista će kroz seriju tekstova o zelenoj ekonomije nastojati da približi značaj zelene ekonomije i njene benefite za očuvanje živote sredine.

 

Ekolist naslovne strane

 

U prošlom broju magazina objavljena je priča o Zelenim javnim nabavkama u Srbiji, budući da je Udruženje Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem) zajedno sa 20 organizacija civilnog društva, pokrenulo postupak za izradu i usvajanje dokumenta javne politike. Takođe, čitaocima je predstavljeno pet „zelenih” alata za održivo poslovanje, kao i najuspešniji zeleni startapovi, po izboru ECOSTAR-a.

U posebnom tekstu donosimo tekst o konferenciji „Cirkularna ekonomija u Regionu: Povezivanje radi održivosti i rasta”, koja je održana na Bledu...

Ostale objavljene tekstove možete pronaći na linku http://ekolist.org/category/zelena-ekonomija/

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...