Građani donose ambalažu i odlažu je u namenski kontejner na pijaci u Pančevu a kao poklon dobijaju torbu Građani donose ambalažu i odlažu je u namenski kontejner na pijaci u Pančevu a kao poklon dobijaju torbu Z.M.

Ekološka akcija „Otpad odvoji, poklon osvoji“ Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Nakon Novog Sada, i Pančevo je dobilo priliku da se pridruži akciji „Otpad odvoji, poklon osvoji“. U pitanju je ekološka akcija koja za cilj ima afirmaciju recikliranja PET boca i aluminijumskih konzervi.

Akciju u Pančevu zajedno sprovode Ekostar PAK, JKP Higijena Pančevo, JKP Zelenilo Pančevo i Udruženje mladih iz Jabuke.
Akcija prikupljanja plastične i aluminijumske ambalaže počela je jutros i trajaće do 12 sati.

 

0 gradjani donose reciklabilni materijal i ukljucuju se u akciju

 

 

Volonteri će svake subote i nedelje od 8 do 12 časova, do kraja septembra, na štandu ispred upravne zgrade na Zelenoj pijaci u Pančevu uručivati cegere za kupovinu izrađene od reciklirane plastike. Da bi građani dobili na poklon jedan ovakav ceger neophodno je da donesu 10 PET boca ili 5 aluminijumskih limenki i ubace ih u namenski kontejner.

Reciklabilni materijali biće odlagani u namenske kontejnere koji su postavljeni na zelenoj pijaci i radnici ,,Higijene“ će ih odneti na dalju reciklažu.

 

39989528 2029273303994749 8999817034887856128 n

 

Nemanja Bojić iz Unije mladih iz Jabuke kaže da su u saradnji s Ekostar pakom iz Beograda, koje se bavi smanjenjem ambalažnog otpada u životnoj sredini i komunalnim preduzećima Higijena i Zelenilo došli na ideju da animiraju sugrađane da počnu da recikliraju PET ambalažu i limenke.

Projekat “Otpad odvoji, poklon osvoji” je zamišljen tako da motivisanjem i nagrađivanjem građanki i građana Pančeva razvija svest o separaciji komunalnog otpada. To znači da želimo da motivišemo građane da razvrstavaju otpad kod kuće, da ove dve vrste ambalaže donesu i predaju nama na štand, a mi ćemo ih za trud nagraditi jednom torbom, odnosno cegerom, kaže Nemanja Bojić.

On dodaje da realizacija ovog projekta podrazumeva postavljanje info pulta na pijaci u Pančevu, svake subote i nedelje od 8 do 12 sati, do kraja septembra odnosno dok se ne podele svi cegeri koji su obezbeđeni za ovu akciju.

 

cegeri torbe koje gradjani dobijaju u akciji

 

Na našem info pultu građani će moći da se informišu o značaju i načinu separacije. Ovde će takođe biti organizovano i preuzimanje donete PET ambalaže i limenki i uručivanje torbi. U dogovoru s Higijenom, prikupljena ambalaža biće prevezena do njihovog reciklabilnog centra. Realizacija ovog projekta ima za cilj podizanje svesti građana i građanki Pančeva o značaju primarne selekcije komunalnog otpada i značaju očuvanja životne sredine, objasnio je Nemanja Bojić.

 

plato ispred upravne zgrade na zelenoj pijaci pancevo

 

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...