Deponija u Pančevu Deponija u Pančevu R.Đ.

Od ponedeljka otpad iz Kovina voziće se na pančevačku deponiju, odlučeno nakon sastanka u Ministarstvu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sazvala je večeras hitan sastanak sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović i gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem, na kojem je dogovoreno da se otpad iz Kovina od ponedeljka vozi na deponiju u Pančevo.


Vujović je naglasila da će se u Pančevu procenjivati količina i vrsta otpada, kako bi se u što kraćem roku došlo do održivog i dugoročnog rešenja za otpad u Kovinu.

Nakon saniranja požara, kapija deponije u Kovinu je zatvorena. Međutim ono što je potrebno za opštinu Kovin i za ceo Banat jeste dugoročno rešenje, koje Vlada Srbije priprema u saradnji sa kineskim partnerima kada je reč o proširenju kasete u Pančevu. Na sastanku su razmatrana sva rešenja. Primera radi, izgradnja transfer stanice u Kovinu, nakon čega bi se uradila sanacija i rekultivacija nesanitarne deponije u toj opštini, rekla je Vujović.

Ona je dodala da je u prvom momentu bilo najvažnije da se spreči ekološka katastrofa, nakon što je nedavno izbio požar na toj deponiji, što je dovelo do pojačanog zagađenja vazduha.

Ministarka je navela da su, od kad je preuzela resor zaštite životne sredine, brojni pozitivni koraci preduzeti.

Od početka mog mandata zatvorena je nesanitarna deponija Stanjevine, jedna od najvećih ekoloških bombi u Srbiji. Odvojili smo sredstava za sanaciju deponije u Čačku, Trsteniku, za izgradnju transfer stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, za Regionalne deponije u Pirotu i Užicu. Obezbedili smo sredstva i za osam novih Regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će nakon izgradnje biti obuhvaćeno više od 50 lokalnih samouprava u Srbiji. Spremni smo da finansijski pomognemo gradovima i opštinama da reše problem divljih deponija na svojoj teritoriji, jer nama su zdravlje i kvalitet života građana na prvom mestu, poručila je ministarka Vujović.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...