Bogdan Laban, gradonačelnik Grada Subotica Bogdan Laban, gradonačelnik Grada Subotica Z.M.

Laban: nastavlja se gradnja kapitalnih projekata u Subotici

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban izrazio je zadovoljstvo postignutim rezulatima u prethodne dve godine.

On je istakao da su pokrenuti mnogi kapitalni projekti poput nastavka izgradnje Narodnog pozorišta, obilaznice oko Subotice Ipsilon krak, a očekuju se i investitori na Paliću. Jedan od prioriteta je razvijanje turizma na Paliću. Laban je rekao da je završena javna nabavka i izabran najpovoljniji ponuđač za sledeću fazu izgradnje Narodnog pozorišta.

Prioriteti kojih se držimo su očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, rad na razvoju komunalne i saobraćajne infrastrukture, briga o našim najstarijim sugrađanima i posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani Subotičani koji su trenutno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje i ostanu u svom rodnom gradu. Posebno mesto u programu koji ćemo sprovoditi zauzima Palić, kao turistička destinacija u koju će se u narednom periodu ulagati, ali ne samo za turiste nego i za sve naše sugrađane. U periodu od decembra 2016. do decembra 2017. godine, u infrastrukturno opremanje Palića i objekte uloženo je oko 130 miliona dinara. U narednom periodu ćemo se fokusirati na razvijanje banjskog turizma izgradnjom savremenog spa i centra za opuštanje. Vidljiv je pomak u realizaciji projekta vezanog za zaštitu biodiverziteta jezera Palić i Ludaš. Da podsetim, 17. novembra 2017. godine potpisan je sporazum o finansiranju između nemačke „KfW“ banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, JP „Palić Ludaš“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“. Sporazum o finansiranju potpisan je na iznos donacije od 6,5 miliona evra, rekao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i dodao da je zadovoljan radom svoga tima.

 

Palic

U uređenje Palića i njegove okoline mnogo je uloženo u prethodne dve godine. Od Uprave za kapitalna ulaganja po konkursu iz 2017. godine dodeljena su sredstva u iznosu od 77,7 miliona dinara za projekat Uređenja i urbanog opremanja Velikog Parka na Paliću. U jesen 2017. godine po sledećem konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dodeljeno je 15.500.000,00 dinara za nastavak adaptacije objekta Letnja pozornica. Tokom 2017.godine, konkurs Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija započelo se sa renoviranjem odnosno adaptacijom objekta Letnja pozornica u vrednosti od 10 miliona dinara, a po konkursu APV uz učešće Grada Subotica, obezbeđena su sredstva za projekat Sanacije dela mola na Muškom štrandu u vrednosti od 5.811.600,00 din, s tim da je učešće grada iznosilo 1.200.000,00 dinara. Sredstvima Grada Subotice u iznosu od 2 miliona dinara, maja 2018. godine započeti su radovi na realizaciji projekta Izgradnje tornja za veslače na Zapadnoj obali jezera Palić.

Jovan Mikic

 

Investiranje u obrazovne ustanove

Adaptacija objekta OŠ „Sonja Marinković“ u Subotici u visini od 48 miliona dinara.
Adaptacija, sanacija i restauracija fasada i unutrašnjeg prostora objekta i fiskulturne sale „Hemijsko-tehnološke škole Subotica“ u visini od 156 miliona dinara. U junu 2017. godine počela je rekonstrukcija zgrade „Hemijsko – tehnološke“ škole, čija bi kompletna obnova trebalo da bude gotova do septembra 2018. godine.
Rekonstrukcija zgrade OŠ „Matija Gubec” Tavankut (u toku priprema tehničke dokumentacije)
Sanacija i adaptacija Tehničke škole »Ivan Sarić« u Subotici (u toku priprema tehničke dokumentacije)
Kada je reč o projektima, planirana su sredstva za projektno finansiranje u iznosu od 4.000.000 dinara, i za adaptaciju krova OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Subotica u iznosu od 3.500.000 dinara.

 

Reflektori

Donacijom Vlade Japana, u sklopu projekta „Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize", na Paliću je postavljena teratana na otvorenom i izvršena rekonstrukcija košarkaškog terena u vrednosti od 50.000 dolara. Januara 2018. godine a po konkursu Uprave za kapitalna ulaganja, dodeljena su sredstva u iznosu od 55 miliona dinara, za nastavak popločanja staza u Velikom Parku i duž obale Lajoša Vermeša u ukupnoj dužini od 1414 metara.

Puno se ulagalo i u razvijanje sporta. Postavljeni su novi reflektori na Gradskom stadionu kao i pristupno osvetljenje stadionu u vrednosti 58 miliona dinara iz budžeta grada Subotice, novi sistem klimatizacije u Hali sportova (20 miliona od Republike, a 4 miliona iz budžeta Grada Subotice). Renovirani su sportski tereni na Paliću u vrednosti od 10 miliona dinara, postavljen je novi balon na bazenu u Dudovoj šumi u vrednosti od 10 miliona dinara, izgrađen je novi sportski teren sa tartan podlogom u sportskom centru u Prvomajskoj ulici 1,5 miliona dinara, a sve iz budžeta grada. Grad Subotica, JKP Stadion i Atletski savez Srbije, zajedno ulaze u projekat rekonstrukcije atletske staze na Gradskom stadionu, svlačionica i sanitarnih prostorija atletskog kluba i ženskog fudbalskog kluba. Vrednost radova je 80,5 miliona dinara. 67 miliona obezbeđena su od Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije a 14 miliona iz budžeta Grada Subotice. U periodu od 1. jula do 31. decembra 2016. godine iz budžeta Grada Subotice izdvojeno je 28.059.035,23 dinara za sufinansiranje godišnjih programa sportskih klubova (50) i saveza (3). U 2017. godini iz budžeta Grada Subotice izdvojeno je 68.274.979,08 dinara za sufinansiranje godišnjih programa sportskih klubova (46) i saveza (3) u skladu sa Odlukom o finansiranju ili sufinansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta iz budžeta Grada. Odlukom o budžetu Grada Subotice za 2018. godinu planirana su sredstva za sportske stipendije putem Fonda za podsticanje razvoja talentovanih sportista Grada Subotice u iznosu od 2.400.000 dinara, rekao je Laban.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja (LAPZ) za 2018. godinu predviđenu su subvencije poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija i subvencije za samozapošljavanje, a podržaće se i mera javnih radova. Ukupna sredstva za realizaciju Lokalnim akcionim planom zapošljavanja 2018 od strane Grada Subotice iznose 15 miliona dinara.

 

Klimatizacija

 

Od preuzimanja funkcije iznos raspoloživih sredstava na računu izvršenja budžeta grada iznosio je dana 23.06.2016. godine svega 16 miliona dinara, a obaveze su iznosile više od 269 miliona dinara. Zatečena je obaveza vraćanja pozajmljenih sredstava iz Trezora grada u visini od 100 miliona dinara, obaveza javnog duga grada po osnovu uzetih kredita (kod poslovnih banaka u zemlji obaveza iznosi 143 miliona dinara, a obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj 6,1 milion evra). Zatečene su preuzete obaveze prema Ministarstvu odbrane za kupovinu kasarne „Kosta Nađ“ i Doma vojske (6,1 milion evra, sa rokom otplate 5 godina). Zatečena je obaveza grada po ugovoru sa Zavodom za javno zdravlje Subotica u visini 1 milion evra, za priznato a neplaćeno ulaganje Zavoda u objekat Eko centra na Paliću. Pozajmica sa Konsolidovanog računa trezora grada Subotice u visini od 100 miliona dinara, vraćena je u trezor. Obaveze grada po osnovu javnog duga odnosno kredita servisirane su u rokovima dospeća. Odlukom o budžetu grada za 2017. godinu nastavilo se sa sprovođenjem mera štednje i racionalizacije shodno predlozima Vlade RS. U 2018. godini obaveze se izvršavaju isključivo na teret tekućih prihoda, kaže gradonačelnik Bogdan Laban.

 

Ivan Milutinovic

 

U prethodne dve godine ostvareno je mnogo na polju međunarodne saradnje, uz nebrojeno mnogo poseta zvaničnih delegacija niza zemalja, pre svega Rusije, Kine, Belorusije, Crne Gore, Italije, Gvineje Bisao, Švedske, Indonezije, Izraela, Portugala, Republike Srpske, Hrvatske i drugih. Gradonačelnik Subotice sastao se i sa Andreom Oriciom, šefom Misije OEBS u Srbiji, a grad su posetili Vitalij Čepurin, tadašnji ambasador Rusije i Kajl Skat, ambasador SAD.

 

IMG 20180712 29265

 

0 potpis ispod teksta za Suboticu

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...