Pančevo - centar grada Pančevo - centar grada Z.M.

Prognoza prisustva polena u vazduhu u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Zavod za javno zdravlje u Pančevu redovno prati polen 24 alergogene biljne vrste značajne za naše podneblje u tri sezone cvetanja i na osnovu toga saopštava rezultate prisustva polena u vazduhu i procenjuje prisustvo određene vrste polena u narednoj nedelji.

Prema aktuelnim podacima u šestoj kalendarskoj nedelji u vazduhu grada Pančeva su najviše bile zastupljene koncentracije polena leske, jove, graba, topole i čempresa.

Detektovane koncentracije su bile niske, pa se ne očekuje da daju alergijske reakcije kod stanovništva, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje u Pančevu.

S obzirom da je ovo tek početak ovogodišnje polinacije, u narednoj nedelji se očekuje porast koncentracija jove, leske, topole i čempresa, dok će polen graba biti bez promene.

prognoza polena u vazduhu


Inače, u Pančevu se polen prati u sezoni cvetanja drveća (od početka februara do početka maja), u sezoni cvetanja trava, borova i lipe (od maja do druge dekade jula) i u sezoni cvetanja korova (od druge polovine jula do početka novembra).

Alergeni poleni su najznačajniji prirodni alergeni koji izazivaju niz simtoma i oboljenja poznatih kao polinoze (polenska kijavica, konjuktivitis, dermatitis, bronhitis…), koje se periodično pojavljuju vezano za sezonu prisustva alergenih polena. Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih alergenih polena je polen ambrozije.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...