Defile žetelaca ulicama Vojlovice u okviru manifestacije "Vojlovački žetelački dani" Defile žetelaca ulicama Vojlovice u okviru manifestacije "Vojlovački žetelački dani" Z.M.

“Vojlovački žetelački dani” decenijama čuvaju od zaborava stare običaje

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – Defileom žetelaca ulicama Vojlovice i tradicionalnim žetelačkim balom završeni su ovogodišnji 27. “Vojlovački žetelački dani”. Tradicionalna manifestacija "Žetelački dani", koja se održava u pančevačkom naselju Vojlovica, čiji su stanovnici uglavnom Slovaci i Mađari, ove godine trajala je dva dana 29. i 30. jula.


“Vojlovački žetelački dani” je manifestacija koja čuva stare običaje vezane za kosidbu žita.

Kada se odradi jedan od najvažnijih poslova u poljoprivredi, žetva pšenice, ne tako davno to je bio razlog za slavlje u čast novom žitu i hlebu. Kosača sada skoro i da nema, a nema više ni pesme u poljima. Zato običaje vezane za žetvu od zaborava čuvaju u pančevačkom naselju Vojlovica. Vreme nije dozvolilo da vidimo kosače u polju, jer se poslednjih godina žetva završava mnogo ranije, ali nas je defile žetelaca vratio u prošlost. Žetelački doručak, pucanje bičevima, igra, pesma, defile ulicama Vojlovice, neki su od zaboravljenih običaja.

Pre je žetva bila mnogo teža, ali su se ljudi malo više družili. Skupljali su se danas kod jedne porodice, sutra kod druge, pomagali su jedni drugima, radilo se od rane zore do kasno u noć, ali se malo i zapevalo i zaigralo, kaže Mihal Spišjak, predsednik SKPD "Đetvan".

 

296150019 1282302632514928 993455404515208811 n

 

U okviru manifestacije i dalje živi običaj pucanja bičevima.

Мoj deda je pleo i pucao bičevima, bio je poljoprivrednik, imao je konje i od njega sam svašta naučio. Potrebna je tehnika, ali i snaga pogotovo kada se puca sa dva biča odjednom, ali generalno mora ruka da bude za to, kaže Miroslav Beška, učesnik.

 

296076320 547282213820633 9136755997927056003 n

 

Za Vojlovčane i čitav grad ova manifestacija ima veliki značaj i zato su mnoga udruženja iz susednih mesta došla da ih podrže.

U ime Grada Pančeva manifestaciji su prisustvovale Vladislava Maksimović, članica gradskog veća za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj i Maja Vitman, gradska menadžerka.

 

zetelacki dani


Vladislava Maksimović je izrazila zadovoljstvo što je u ime Grada Pančeva i gradonačelnika prisutna na manifestaciji koja traje već 27 godina.

Grad Pančevo uvek podržava razne manifestacije iz različitih oblasti. Ova manifestacija nam je izuzetno značajna i možemo je svrstati među važnije tradicionalne manifestacije. Drago mi je što vidim da su “Đetvan” i “Tamaši Aron” podržala brojna udruženja. Grad Pančevo sa ova dva udruženja neguje odličnu saradnju godinama, a Sekretarijat za poljoprivredu i njih i udruženja žena i sa ove teritorije svake godine podržava. Veoma je važno da se i dalje održava zbog očuvanja kulture, tradicije i običaja, izjavila je Vladislava Maksimović.

 

296618884 2166974933461995 7355931861990956377 n

 

Gradska menadžerka Maja Vitman kaže da negovanje tradicije i običaja u Vojlovici predstavlja Vojvodinu u malom.

Naselje Vojlovica ima veliki broj nacionalnih manjina. Prvenstveno su to Slovaci i Mađari i veliko nam je zadovoljstvo što vidimo da se i dalje čuva tradicija. Ono što nam puno znači kao gradu koji podržava veliki broj manifestacija je što ovde vidimo veliki broj mladih koji su došli ne samo iz Vojlovice već i iz drugih naselja na teritoriji Pančeva. Kako smo čuli od organizatora, došao je i veliki broj Vojlovčana i gostiju iz inostranstva kako bi negovali duh tradicije i očuvali svoje običaje. To je još jedan pokazatelj da su im država Srbija i njihova Vojlovica i dalje u srcu. Sve manifestacije u Pančevu su nam važne, a ovo je prilika da saopštim i da je i Kirvaj, koji će biti održan u septembru, i ove godine proglašen za gradsku manifestaciju i da sve pozovem da i tada, kao i danas, dođu u Vojlovicu da isprate divan program. Lokalnoj samoupravi je veoma bitan ravnomeran razvoj kako grada tako i svih naseljenih mesta, i svakog naselja u Pančevu. Ovo je prilika da poručim Vojlovčanima da smo počeli sa radovima u parku, kako smo i obećali. Na zidu “Đetvana” uskoro će biti urađen i jedan lep mural. Prostor između udruženja Đetvan i zdravstvene stanice u Vojlovici biće kompletno uređen u saradnji sa javno komunalnim preduzećem Zelenilo. Biće postavljena nova dečja igrališta. Prostor koji je asfaltiran koristiće se ubuduće i za održavanje nekih budućih manifestacija svih vojlovačkih udruženja, škole i druge programe, rekla je Maja Vitman.

 

295886410 1084231308850005 1762291317727731215 n


Katarina Kalmar, članica SKPD “Đetvan” kaže da je zadovoljna kako manifestacija protiče i što se neguje tradicija kojom su Slovaci i Mađari u ovim krajevima slavili kraj žetve.

Sinoć smo održali Bal u Đetvanu, bilo je prelepo. Od jutros se održava u parku izložba “Žene vezilje”, gde su predstavljeni ručni radovi, proizvodi od žita. Volim što je puno dece I mladih na ulicama Vojlovice u defileu, a na kraju će biti bal u MKUD “Tamaši Aron”, kaže Katarina Kalmar.

Eržebet Varga iz MKUD “Tamaši Aron” kaže da su u oba vojlovačka udruženja jako važna deca i mladi, uključeni u brojne aktivnosti kako bi naučili i sačuvali tradiciju svojih predaka.

I mi smo bili mali i pored svojih roditelja, baka i deka smo učili o običajima. Zbog toga su i danas ovde mališani da bi naučili nešto o tradiciji. Ne može se to naučiti iz knjiga. Moraju biti prisutni kako bi saznali i upamtili, da bi kasnije tradiciju nastavili. Idu sa nama na sve manifestacije, kad putujemo u inostranstvo i po Srbiji, ali su uključeni i u svaki segment “Žetelačkih dana” u Vojlovici, objasnila je Eržebet Varga, članica KUD “Tamaši Aron”.

 

zetelacki dani vojlovica

 

U Parku reformacije bio je organizovan Etno bazar u okviru kojeg su na štandovima izložili svoje radove članovi više od 20 udruženja s teritorije Pančeva i iz okoline.

Dvodnevni program 27. “Vojlovačkih žetelačkih dana” obuhvatio je i izložbu ručnih radova, kulturno-umetnički program i program za decu o žitu i proizvodima od žita.

Sinoć je žetelački bal održan u prostorijama SKPD „Đetvan“, dok će Žetelački bal u KUD “Tamaši Aron” biti organizovan večeras u 20 sati.

 

295849018 776767186812322 2092365463658158344 n

 

“Žetelačke dane” tradicionalno organizuju slovačka i mađarska kulturno-umetnička društva “Đetvan” i “Tamaši Aron” iz Pančeva. U organizaciji učestvuju i Matica Slovačka i ostala udruženja građana i organizacije iz Vojlovice.

pokrajinski sekretarijat apv informisanje

 

grad panevo sufinansira

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...