Likovna kolonija je ove godine počela 29. jula i trajaće do 5. avgusta u Deliblatskoj peščari Likovna kolonija je ove godine počela 29. jula i trajaće do 5. avgusta u Deliblatskoj peščari G.P.

Počela 54. likovna kolonija „Deliblatski pesak“ Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – U toku je tradicionalna 54. likovna kolonija „Deliblatski pesak“ koju organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Pančevo. U prostorijama Kolonije u Deliblatskoj peščari boravi 20 učesnika, među kojima su najbrojniji slikari. Učesnici su iz Srbije, ali i iz inostranstva.

Igor Gardinovački, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice u Pančevu rekao je da su nastojali i ove godine da obezbede učesnike različitih generacija i iz različitih delova Srbije, ali i iz inostranstva.

Nešto je veći broj mladih umetnika i njihov rad će biti osveženje za budući život likovne kolonije, rekao je Gardinovački.

Među umetnicima koji učestvuju na ovogodišnjoj likovnoj koloniji Deliblatski pesak je i osam Pančevaca: Nebojša Jocić, Milisav Urošević, Miroslav Savkov, Nikola Šunjkić, Isidora Stojanović, Ivana Dimitrić Pešić, istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov i fotografkinja Sofija Modošanov. Pored njih u Koloniji rade i gosti iz Bugarske, Rumunije i Bosne i Hercegovine, kao i iz Niša, Novog Sada, Novog Pazara i Beograda.

 

IMG 6317


Učesnici kažu da je održavanje Likovne kolonije kao i lokacija i ambijent veoma bitni. Oni ističu da mlađi slikari mogu mnogo da nauče od starijih kolega. Dodaju da im Deliblatska peščara nudi razne motive koji ih inspirišu kako bi stvarali svoja dela.

Kod nas se u koloniji nalaze profesori koji učestvuju, a uporedo imamo i studente likovnih umetnosti. Oni ovde u ovom ambijentu uspevaju da se druže i međusobno podele utiske, rekao je Borislav Vranješ, koordinator Kulturno prosvetne zajednice.

Vranješ je istakao i dve novine u odnosu na sve prethodne godine, a to je da su u sastavu kolonije sada i jedan istoričar umetnosti i fotograf, kako bi se beležio rad i napredak kolonije svakog dana.

Istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov će iz svog ugla opisati značaj kolonije.

Likovna kolonija ima veoma veliki značaj sa obzirom da je odigrala svoju istorijsku ulogu, ali time se nije završio njen smisao nego se on godinama potvrđuje i dograđuje, rekao je Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti.

 

IMG 63311


Među učesnicima ove godine je i slikar Seazej Nelegić.

Mogu slobodno reći da je zadovoljstvo učestvovati na likovnoj koloniji sa izuzetnom tradicijom. Posebno mi je drago što se okupljaju kako mladi tako i stariji liovni umetnici kako bi podelili znanje, rekao je Seazej Nelegić, slikar.

 

IMG 6307

 

Slikar Milosav Urošević je izrazio zadovoljstvo što su očuvali i epitet internacionalne likovne kolonije i što će i ove godine biti umetnika iz inostranstva.

Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ je jedna od najdugovečnijih u Srbiji i od velikog je značaja i za kulturu grada Pančeva. Ne brinemo za opstanak kolonije, jer smo brigu o njenoj organizaciji prepustili mladima, kaže Urošević.

Učesnike likovne kolonije je u ponedeljak, 1. avgusta, obišla Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu.

 

IMG 6361

 

Likovna kolonija „Deliblatski pesak“ je sigurno jedan od prepoznatljivih simbola Pančeva. Ona traje već dugi niz godina i okuplja veliki broj umetnika. Svake godine povećava se broj učesnika, jer je rad u ovom ambijentu veoma inspirativan, a druženje nezaboravno. Grad Pančevo svake godine podrži ovu manifestaciju koja omogućava umetnicima da razvijaju svoju kreativnost, o čemu svedoči i fond od više od 1.400 umetničkih dela, rekla je Marija Jević.

Jević je podsetila i na dugogodišnji problem koji KPZ ima sa adekvatnim smeštajem tih umetničkih dela.

Znam da Kulturno-prosvetna zajednica, koja je i organizator ove kolonije, ima problem s depoom za smeštaj slika, kao i Centar za kulturu Pančevo. Grad Pančevo se trudi da pomogne i ulaže napore da se u što kraćem vremenskom periodu pronađe odgovarajući prostor za čuvanje umetničkih dela. Naš zadatak je da ove kolekcije, radovi umetnika, koje su od neprocenjivog značaja, ostanu za generacije koje dolaze, izjavila je Marija Jević.

 

IMG 6370

 

Likovna kolonija je ove godine počela 29. jula i trajaće do 5. avgusta u Deliblatskoj peščari. Radove nastale na koloniji publika će moći da vidi na izložbi naredne godine.

Pokrovitelji likovne kolonije "Deliblatski pesak" su Grad Pančevo i pokrajinski Sekretarijat za kulturu.

grad panevo sufinansira

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...