Povodom Ilindana u Mesnoj zajednici Jabuka je presečen i slavski kolač Povodom Ilindana u Mesnoj zajednici Jabuka je presečen i slavski kolač Peco Risteski/FB privatna arhiva

I ove godine svečano je obeležen Ilindan u Jabuci

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

JABUKA - Na centralnoj proslavi Ilindena, makedonskog nacionalnog praznika, koja je za makedonsku nacionalnu zajednicu u Srbiji održana u selu Jabuka, kod Pančeva, organizovano je niz dešavanja, kao i festival „Gravče na tavče“. Tog dana u Jabuci se slavi i seoska slava Sveti Ilija.

Proslava makedonskog nacionalnog praznika Ilindana u Jabuci počela je polaganjem venaca ispred biste Goceta Delčeva u dvorištu škole.

Nakon toga održana je svečana sednica Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji na kojoj je bilo reči o dobroj saradnji Makedonaca i Srba.

Povodom Ilindana u Mesnoj zajednici je presečen i slavski kolač.

Slobodan Ilić, predsednik MZ Jabuka istakao je da je ponosan što je član ove multinacionalne sredine kakva je Jabuka.

Lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa udruženjem Makedonaca Ilinden. Možemo da služimo i kao primer drugima kako dva bratska naroda treba da se poštuju i cene i da sarađuju, rekao je Slobodan Ilić, predsednik MZ Jabuka.

 

cvece jabuka foto peco risteski fb


Manifestaciju “Gravče na tavče” je otvorila Vladislava Maksimović, članica gradskog veća zadužena za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj, koja je najavila i takmičenje u pravljenju makedonskog jela gravče na tavče odnosno pasulja, ali i pohvalila dobru saradnju koju imaju sa svim udruženjima u Jabuci kao i u ostalim delovima Pančeva.

Ekipa Udruženja Makedonaca “Goce Delčev” iz Pčinjskog okruga predvođena Pecom Risteskim osvojila je prvo mesto u spremanju makedonskog nacionalnog jela gravče na tavče.

Na takmičenju su učestvovala udruženja iz Makedonije i Srbije.

 

jabuka gravce na tavce foto peco risteski

 

Blagoje Sokolovski, potpredsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i predsednik Udruženja građana makedonske nacionalne zajednice „Ilinden” iz Jabuke kaže da je ovaj praznik za Makedonce najveći nacionalni praznik.

Ilinden je za nas Makedonce najveći nacionalni praznik. On je sećanje koje negujemo, na događaje iz 1903. godine, kada je Goce Delčev sa komitama proglasio Republiku u Kruševu, ali i dan njegove smrti. Ilinden se slavi od Drugog svetskog rata. U ove krajeve su ga preneli kolonisti. Za nas potomke, njihove kćeri i sinove to je nešto posebno, emotivno sećanje i naklon pred njihovim žrtvama zbog kojih danas možemo slobodno da živimo kao ponosni i pravdoljubivi pripadnici makedonskog naroda, rekao je Blagoje Sokolovski.

Jabuku je nekada činilo oko 90 posto meštana poreklom iz Makedonije. Danas se njihov broj kreće oko 30 posto od šest i po hiljada stanovnika, koji zajednički, nizom programa, obeležavaju seosku slavu Sveti Ilija.

Seoska slava Ilindan u Jabuci završila se u kasnim večernjim satima uz bogat kulturno-umetniči program za decu i za starije.

Nastupili su pevačka grupa „Toše Proeski“ iz Kačareva, pevačka grupa „Tamburica Pazova“ iz Stare Pazove, pevačka grupa „Istok“, kao i Inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“ iz Jabuke. Nakon njih predstavila se folklorna sekcija Doma kulture „Mladost“ iz Glogonja i solista Jelena Mitrevski iz KDM „Vardar“ iz Banja Luke. Kulturno-umetnička društva „Mramorak“ iz Mramorka i „Vasil Hadžimanov“ iz Jabuke pripremili su splet igara, a za kraj nastupili su trubači „Tornado“ iz Jabuke.

 

grad panevo sufinansira

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...