U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi svoje radove predstavilo je dvanaest istraživača U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi svoje radove predstavilo je dvanaest istraživača Z.M.

Pančevo: Konferencija o „150 godina od ukidanja Banatske vojne granice“

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - U sklopu Dana Grada Pančeva, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu upriličio je konferenciju „150 godina od ukidanja Banatske vojne granice“ u svečanoj sali Narodnog muzeja.


Konferencija, koja je deo projekta „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764-1872. na teritoriji Južnog Banata“ podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Pančeva, okupila je veliki broj predstavnika stručne javnosti, kako Južnog Banata, tako iz drugih delova naše zemlje.

Na otvaranju konferencije prisutnima su se obratili Marija Jević, član Gradskog veća za kulturu i omladinu, Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja u Pančevu, Grozdana Milenkov, vršilac dužnosti direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu i Slobodanka Perović, rukovodilac projekta „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764-1872. na teritoriji Južnog Banata“.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi svoje radove predstavilo je dvanaest istraživača.

 

AKPH4380

 

Prisutni su imali priliku da saznaju rezultate istraživanja stručnjaka koji se bave istorijatom Banatske vojne granice (1764-1872), ali i stručnjaka koji brinu o zaštiti kulturnog nasleđa iz ovog perioda.

Iako dolaze iz različitih institucija, njihove teme su se uklopile u jednu skladnu celinu koja je obuhvatila, pored osnivanja i ukidanja Banatske vojne granice, celokupan život koji je tokom gotovo 120 godina njenog postojanja tekao - populacioni razvoj, politiku, obrazovanje, uticaj životne sredine, ali i pokretna i nepokretna kulturna dobra koja su potekla iz ovog perioda, kulturnu riznicu koju su nam stanovnici Banatske vojne granice ostavili u zaveštanje.

 

AKPH4365

 

Banatska vojna granica osnovana u vreme Marije Terezije u periodu od 1764. do 1872. godine, imala je ulogu da štiti Habsburšku monarhiju od Turaka. Nastanjena je bila uglavnom Srbima, Mađarima, Nemcima, Rumunima, a bilo je i Španaca, Italijana, Francuza. Pored obaveze da čuvaju granicu dobijali su zemlju koji su obrađivali, a viškove prinosa davali su carstvu.

Projekat “Život u Banatskoj vojnoj granici” počeo je 2018. godine i planirano je da traje do 2024. godine. Prve godine realizovano je istraživanje procesa uređenja prostora za potrebe Banatske vojne granice što je podrazumevalo isušivanje močvara i pošumljavanje Deliblatske peščare i kakav su uticaj svi ti procesi imali na život graničara.

Projekat ima za cilj da istraži javni i privatni život u Južnom Banatu za vreme Banatske vojne granice od 1764. do 1872. godine i predstavi javnosti rezultate ovih istraživanja putem konferencija, izložbi i publikovanja monografije “Život u Banatskoj vojnoj granici”. To su multidisciplinarna istraživanja, uključuju sve profile stručnjaka koji su ovde u Zavodu za zaštitu spomenika uz konsultacije sa kolegama koji se bave i drugim oblastima. 2019. godine je urađeno istraživanje formiranja i uređenja naselja na teritoriji Banatske vojne granice – mapiranje naselja koja su vremenom nestala metodom terenskog istraživanja i istraživanja arhivske građe, kao i mapiranje očuvanog graditeljskog nasleđa iz tog perioda. 2020. godine radilo se istraživanje vojnih, privrednih i poljoprivrednih objekata. 2021. godine se radilo istraživanje života po gradovima i selima u Banatskoj vojnoj granici. 2022. godine smo obeležili 150 godina od ukidanja Banatske vojne granice sa ovim naučnim skupom i konferencijom na kojoj smo predstavili dosadašnje rezultate istraživanja. 2023. godine istražićemo uticaj Banatske vojne granice na dalji život u Južnom Banatu. 2024. godina je kraj projekta i tada ćemo obeležiti 260 godina od osnivanja Banatske vojne granice, organizovaćemo izložbu, objaviti monografiju i predstavićemo elektronski registar objekata iz perioda Banatske vojne granice na teritoriji Južnog Banata, izjavila je Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Kao sastavni deo konferencije u Narodnom muzeju u Pančevu upriličena je i postavka izložbe „Pesak, vetar, čovek“, koja prikazuje kulturno-istorijski značaj Deliblatske peščare. Ova izložba govori o pošumljavanju Peščare, naseljima i velikim vinogradima iz kojih se vinom snabdevalo celo carstvo.

 

izlozba u muzeju

 

grad panevo sufinansira

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...