Ukupna dužina podvožnjaka biće oko 240 metara. Radovi se odvijaju po planu, a do sada je završeno oko 75 odsto posla Ukupna dužina podvožnjaka biće oko 240 metara. Radovi se odvijaju po planu, a do sada je završeno oko 75 odsto posla www.vojvodinauzivo.rs

Bačka Topola dobija novi podvožnjak na brzoj pruzi, a završen je i put do Bačkog Sokolca

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

BAČKA TOPOLA – Novi podvožnjak koji se gradi u Bačkoj Topoli nalazi se na oko dvesta metara od železničke stanice u ovom gradu. Armiranobetonska konstrukcija podvožnjaka gradi se na ukrštanju brze pruge Novi Sad – Subotica i Senćanskog puta u Bačkoj Topoli.

Ukupna dužina podvožnjaka biće oko 240 metara. Radovi se odvijaju po planu, a do sada je završeno oko 75 odsto posla. Fundiranje objekta završeno je u potpunosti, radovi na donjem stroju pruge završeni su oko 80 odsto, a na gornjem stroju oko 45 odsto.

Projektom je predviđeno da konstrukciju podvožnjaka čini gornja ploča preko koje će prelaziti železnički saobraćaj, temeljna ploča preko koje je predviđen putnički saobraćaj i obodni zidovi. Svi ovi armiranobetonski elementi formiraju „zatvoreni okvir“ odnosno krutu kutijastu konstrukciju.

 

backa topola podvoznjak 7 foto infrazs

 

Debljina temeljne ploče i zidova iznosi 90 centimetara, a gornje ploče 80 centimetara, dok jer ispod temeljne ploče predviđena hidroizolacija. Projektom trase pruge na mestu podvožnjaka predviđena su četiri koloseka. Maksimalna dužina konstrukcije je oko 30 metara, a osovinski raspon podvožnjaka iznosi oko dvanaest metara.

Početkom novembra u toku su bili radovi na betoniranju, postavljanju armature, montaži oplate zida i mašinskom bušenju pomoćnih šipova na ovom objektu.

Kao što je to urađeno i između Beograda i Novog Sada, duž čitave brze pruge do Subotice neće biti ukrštanja pruge i puta u nivou, pa samim tim ni putnih prelaza, već će podvožnjacima i drugim građevinskim objektima biti izvršena njihova denivelacija. Na taj način, bezbednost železničkog i drumskom saobraćaja duž čitave brze pruge između Beograda i Subotice biće podignuta na najviši nivo.

 

backa topola podvoznjak 11

 

U Bačkoj Topoli, na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica, pored novog podvožnjaka, u toku su radovi i na rekonstrukciji železničke stanice. U samoj stanici rade se podhodnik, peronski zidovi i ograda, kao i signalno-sigurnosni i telekomunikacioni objekat.

Takođe, u toku su radovi i na kontaktnoj mreži, a na otvorenoj pruzi između Malog Iđoša, Bačke Topole i Žednika radi se čišćenje terena, uklanjanje postojećeg zastora, uređenje podtla, kao i izrada nasipa, sloja ojačanja, prelaznog i zaštitnog sloja.

Pruga Novi Sad – Subotica duga je 108 kilometara. To je treća deonica pruge za velike brzine od 200 km/sat kroz Srbiju, od Beograda do državne granice sa Mađarskom.

Ugovoreni rok za izgradnju brze pruge Novi Sad – Subotica je do kraja avgusta 2025. godine, ali je planirano da radovi budu završeni do kraja 2024. godine.

Izvođač radova je kineski konzorcijum „China Railway International” i „China Communications Construction Company”.

 

backa topola podvoznjak 2 foto infrazs

 

Novi projekti unapređenja lokalnih zajednica u Bačkoj

Radovi na rekonstrukciji puta između Bačke Topole i Bačkog Sokolca su završeni

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, obišao je 7. novembra novi put Bačka Topola-Bački Sokolac-Stara Moravica, naglašavajući važnost rehabilitacije lokalnih puteva i najavivši planove za dalje proširenje puta do Telečke. Ove godine, država je izdvojila oko 300 miliona evra za održavanje i rehabilitaciju postojećih puteva širom Srbije.

Ministar je srdačno dočekan uz veliki broj meštana Bačkog Sokolca, funkcionera lokalne samouprave, predsednika Skupštine opštine, Saše Srdića. Ministar Vesić je istakao veliku važnost lokalnih puteva i najavio da će sledeće godine biti urađena i deonica do Telečke, preko Bačkog Sokolca, Krivaje i Gornje Rogatice.

Vesić je, takođe, istakao da je za Srbiju rehabilitacija lokalnih puteva podjednako važna kao i izgradnja autoputeva i brzih saobraćajnica.

 

vesic backa topola 7 11

 

Želimo da se zemlja ravnomerno razvija, ali nije moguće do svakog mesta uraditi autoput i brzu saobraćajnicu, zbog čega smo ove godine, kao nikada do sada, izdvojili oko 300 miliona evra u održavanje i rehabilitaciju postojećih puteva, rekao je Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da taj put sada izgleda odlično i najavljuje nove investicije u ovom kraju Srbije, kada je reč o putnoj infrastrukturi.

Naveo je da je, osim toga, rađen put između Feketića i Lovćenca i da je sa somborske strane završen put od Kljajićeva do Telečke, te najavio da će se sledeće godine raditi put od Telečke do Bačkog Sokolca, koji je takođe u lošem stanju.

Radili smo put od Bajmoka do naselja Aleksa Šantić i sada je ceo put između Sombora i Subotice u dobrom stanju, a radićemo prema Bajmoku od Bačkog Sokolca oko 4, 5 kilometara puta koji nije u najboljem stanju, kao što ćemo sledeće godine raditi i sam put od Malog Iđoša prema Bačkoj Topoli tako da ćemo u ovom kraju zaista veći deo važnih puteva potpuno rekonstruisati, rekao je Vesić.

On je najavio da će sledeće godine biti izmenjen zakon i da će biti postavljene kamere, te da će meriti osovinsko opterećenje asfalta za puteve prvog B reda.

Vesić je izrazio zadovoljstvo zbog završetka radova i podsetio da je, kada je postao ministar, jedan od problema u ovom kraju bio upravo put između Bačke Topole i Bačkog Sokolca koji je, dodao je, bio u veoma lošem stanju.

 

vesic u backoj topoli

 

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić je rekao da je jedan od puteva na teritoriji te opštine koji je bio u najlošijem stanju upravo put između Bačke Topole i Bačkog Sokolca koji je važan jer, dodao je, pokriva sedam sela.

Meštani cele bačkotopolske opštine pozdravljaju ovaj poduhvat države obzirom da ovaj put povezuje sedam sela sa samim naseljem Bačka Topola. Naselja u opštini koja povezuje državni put 105.su: Bačka Topola, Karađorđevo, Tomislavci, Bački Sokolac, Krivaja, Gornja Rogatica, Stara Moravica i Pačir, te je ovaj put od velike koristi za stanovnike ovih naselja, istakao je predsednik Skupštine opštine Bačka Topola, Saša Srdić.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić je rekao da je jedan od puteva na teritoriji te opštine koji je bio u najlošijem stanju upravo put između Bačke Topole i Bačkog Sokolca koji je važan jer, dodao je, pokriva sedam sela.

Zato je rekonstrukcija ovog puta od velikog značaja, rekao je Srdić i izrazio zadovoljstvo što je ministar Vesić najavio da će se i ubuduće nastaviti sa rekonstrukcijom puteva što će, dodao je, doprineti razvoju Bačke Topole i da ona bude primamljiva novim investitorima.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola Saša Srdić rekao je da je put između Bačke Topole i Bačkog Sokolca bio jedan od najlošijih, a pokriva sedam sela u toj opštini.

Upravo zbog toga je važno što je ovaj put obnovljen, ali i što ćr se nastaviti obnova lokalnih puteva, rekao je Srdić i zahvalio ministru Vesiću na angažovanju, jer svaki novi put znači i veću šansu za dolazak investitora, i ostanak ljudi u Bačkoj Topoli.

 

logo sufinansira backa topola

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...