JKP „Zelenilo“ Pančevo je partner na ovom projektu Gradu Pančevu, u delu koji se odnosi na unapređenje kvaliteta vazduha u gradu kroz regulisanje brojnosti invanzivne korovske biljke ambrozije JKP „Zelenilo“ Pančevo je partner na ovom projektu Gradu Pančevu, u delu koji se odnosi na unapređenje kvaliteta vazduha u gradu kroz regulisanje brojnosti invanzivne korovske biljke ambrozije JKP "Zelenilo", Pančevo

JKP „Zelenilo“ Pančevo obezbedilo kroz projekat dodatnu opremu za suzbijanje ambrozije

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - Na Međunarodni dan borbe protiv ambrozije, a povodom realizacije projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“ koji (uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom životne sredine) sprovode Grad Pančevo i UNDP, JKP „Zelenilo“, na samom terenu, predstavilo je doniranu mehanizaciju neophodnu za mehaničko uklanjanje ambrozije.


JKP „Zelenilo“ Pančevo je partner na ovom projektu Gradu Pančevu, u delu koji se odnosi na unapređenje kvaliteta vazduha u gradu kroz regulisanje brojnosti invanzivne korovske biljke ambrozije.

Tako je JKP „Zelenilo“, kroz projekat dobilo mehanizaciju neophodnu za mehaničko uklanjanje ove alergene biljke, i to dva mulčera, dve priključne traktorke kosačice, četiri samohodne rotacione kosačice i dvanaest trimera.

 

IMG 861a8b7266ccf6f2cde3ecd94c2fca50 V

 

Grad Pančevo je iz budžeta izdvojio dodatna sredstva za rad na košenju javnih zelenih površina na kojima je detektovano prisustvo ambrozije. S obzirom da je ove godine, zbog povoljnih klimatskih uslova, vegetacija počela ranije, ekipe Zelenila su od početka juna angažovane na suzbijanju ambrozije.

Ovu biljku je teško trajno uništiti zbog visoke klijavosti semena i lakog širenja vetrom, ali cilj Zelenila je da je ukloni pre cvetanja i na taj način spreči širenje polena u većim koncentracijama, jer zrna polena su ta koja kod ljudi izazivaju burne alergijske reakcije. Ambrozija će se uklanjati mehanički-košenjem do jeseni.

 

IMG 909cf059543e91ed9d11f05f324088b8 V

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...