Pogled na gradski kej na Tamišu u Pančevu Pogled na gradski kej na Tamišu u Pančevu Z.M./arhiva/N.S.

Obuka za novinare i fotoreportere u oblasti ekološkog novinarstva

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Udruženje građana „Drugi novi centar“ iz Pančevu u okviru projekta „Ekološko novinarstvo u praksi“ organizovaće 2. avgusta jednodnevnu teorijsku i praktičnu obuku o ekološkom novinarstvu.

Izabrano je 15 medijskih radnika koji su se javili na javni poziv koji će imati priliku da se upoznaju detaljnije sa specifičnostima ekološkog novinarstva, da budu upoznati sa nekim osnovnim pojmovima, a biće im predstavljeni i ekološki problemi sa kojima je Pančevo decenijama suočeno.

Nakon toga će katamaranom i u praktičnom delu obuke novinari i fotoreporteri videti zelenu stranu Pančeva – gradsku šumu sa velikim brojem zaštićenih životinjskih vrsta, tik uz obalu reke Tamiš, ali i fabrička postrojenja Azotare i Petrohemije, rafinerijsko punilište koje se takođe nalaze uz obalu reke, da bismo zatim otplovili do Bele stene, odmarališta brojnih Pančevaca i Beograđana, a takođe im pokazati i zaštićena područja dunavskih ada koja su takođe nedaleko od Pančeva i potencijalnih izvora zagađenja.

Naravno, imaće priliku da vide i jedinstvene pančevačke svetionike koji se nalaze na ušću Tamiša u Dunav.

Novinari će imati jedinstvenu priliku da katamaranom obiđu lokalitete koje mogu da vide s vode – gradsku šumu, industrijska postrojenja Azotare, Rafinerije i Petrohemije s vode, izletište Bela stena i „Pančevačke ade“ - odnosno dunavska ostrva kod Pančeva koja su 2019. godine postala zaštićeno prirodno dobro "Pančevačke ade". Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš. Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

To preplitanje zagađivača i njihovih aktivnosti s jedne i zaštićenih prirodnih zona s druge strane veliki je izazov za sve građane i javnost i novinari da bi istinito i tačno izveštavali o tome moraju se pre svega lično uveriti kako to izgleda i koliko su ti lokaliteti blizu jedni drugima. Verujem da će im ovo biti interesantno iskustvo, kaže Violeta Jovanov Peštanac, predsednica Udruženja građana „Drugi novi centar“, Pančevo.

Projekat se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i verske zajednice.

Realizaciju projekta pomogao je i Sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Pančeva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...