Slika Jana Bačura Slika Jana Bačura ePančevo

Bard naivnog slikarstva iz Kovačice – jedno od najdražih odlikovanja od predsednika

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Ne mogu se nabrojati sve nagrade, priznanja i zahvalnice koje je dobio bard naivnog slikarstva, Jan Bačur. Nagrade u njegovom domu izložene su svakom posetiocu kao dokaz o značaju njegovog rada u svetu naivne umetnosti širom čitave kulturne scene.

Dobio je nagradu svoje opštine Kovačica, Matice slovačke ali i mnogobrojnih institucija iz Slovačke koje su prepoznale značaj očuvanja ovakve baštine Slovaka koji žive na teritoriji Vojvodine i Srbije.

Jan Bačur odlikovan je 2018. godine pred Sretenje srebrnom medaljom za zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti slikarstva. Odlikovao ga je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta je njegova inspiracija, Bačur odgovara u jednoj reči – zavičaj, i dodaje: Moja Padina, moja Dolina. Snažna orijentisanost ka motivima seljačkog života obojila je živim bojama slike Jana Bačura. Na njegovim slikama mogu se videti radovi u polju, svadbe, ali je poznat i kao portretista.

Kada govori o slikanju, često koristi frazu: zaustaviti u vremenu. I upravo to Bačur uspeva! On zaustavlja današnji trenutak kako bi ispričao priču o seljaku, vojvođanskom paoru, o njegovoj porodici, o pregalačkom trudu u polju, ali i o časovima kada paor uživa u muzici.

Danas pomalo setno govori o trenucima kada se bavio fudbalom. Kaže da ga je prvo, kao mladića, povukao gen ka sportu, i žali što i tada nije slikao. Kada je proradio gen njegove majke koju često spominje, počeo je ponovo da slika.

Žali što se majčini radovi nisu promovisali na način kako bi se to činilo danas da se ona bavi naivnom umetnpšću, jer je sasvim siguran da bi bila uspešna poput velike Zuzane Halupove.

Izuzetan je Bačur i u svojim stvaralačkim hronikama koje su zabeležile gotovo svaki trenutak njegovog stvaralaštva. One su ručno pisane, sa fotografijama sa likovnih kolonija i različitih kulturno-umetničkih događaja. Piše ih od 1950.

Kaže da priprema 2019. i 2020. godinu, a naglašava ponosno da samo 2018. ima 4 knjige velikog formata. Ovo je njegova svojevrsna biografija, ali i na naročit način monografija Kovačice kroz umetnost i stvaralaštvo barda naivnog slikarstva.

Na pitanje da li poseduje slikarski potpis poput mnogih kolega naivaca, kaže izričito ne, ali da na poleđini svake slike on ima naziv, mesto i datum kada je nastala i broj, indeks, po kome se može naći u njegovoj knjizi-popisu svih autorovih dela. Kaže, do sada je naslikao 2980 slika i svaka je upisana, a pored je i opis njene sudbine – gde je otputovala, ko je njen vlasnik i čije odaje krasi. Zaključuje: Moje slike su u svim državama Evrope, pa i u Americi, Vašingtonu, Hjustonu…

Nada se da će, kao što je u njemu, i u njegovim potomcima proraditi gen za umetnost i stvaralaštvo kako bi njegov bogat atelje imao naslednika.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...