Nova serija skulptura rezultat je umetnikovog interesovanja za intervencionistički potencijal umetnosti kao snažnog i direktnog protesta protiv ekološkog zagađenja, rehabilitacijom industrijskog otpada kroz umetničke kreacije Nova serija skulptura rezultat je umetnikovog interesovanja za intervencionistički potencijal umetnosti kao snažnog i direktnog protesta protiv ekološkog zagađenja, rehabilitacijom industrijskog otpada kroz umetničke kreacije Miroljub Miki Kršanin

Samostalna izložba skulptura i slika Miroljuba Kršanina u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – „Waste resources in Creative Art“ naziv je samostalne izložbe skulpture i slike Miroljuba Mikija Kršanina iz Pančeva koja će biti otvorena u Narodnom muzeju u Pančevu, u sredu, 26. oktobra u 19 časova.


Nova serija skulptura rezultat je njegovog interesovanja za intervencionistički potencijal umetnosti kao snažnog i direktnog protesta protiv ekološkog zagađenja, rehabilitacijom industrijskog otpada kroz umetničke kreacije.

Zagušenost odbačenim tehnološkim viškovima je teško potisnuti, ali je moguće transformisati.

 

rad miki krsanin ljubavv u letu 800

 

Ove RANDOM ACCESS forme su jedinstvene i neponovljive. Uglavnom se radi o ostacima i restlovima iz teške mašinske obrade aluminijuma (SCRAP) i kompozitnih materijala na presama od 2.000 tona.

U njima prepoznajem fantastične oblike i likove. Mikelanđelo je govorio, da je Mojsije već bio u komadu mermera, i da ga je on samo oslobodio skidajući višak materijala. Isto tako, i ja odsecam i uklanjam viškove materijala iz polimorfne 3D mase aluminijuma, kreirajući formu, oblik i izraz koji sam u početku, u nedefinisanoj masi, prepoznao, kaže Miroljub Kršanin.

 

zlatni zec miki krsanin

 

Iako se izvana razlikuje po izgledu, serija koja je proizašla iz ovih eksperimenata inspirirana je umetnikovom percepcijom specifičnih likova i događaja.

Od antičkih, mitoloških, ljudskih i animalnih, pa sve do poluapstraktnih i apstaktnih. Radi bez modela, što mu omogućuje da prevlada ograničenja stvarnosti. Njegove skulpture prepoznatljive su zahvaljujući profinjenom obliku, prelepim valerima koji ostaju razigrani bez obzira na čvrstu kristalnu strukturu aluminijuma. Rezultat, koji je uvek upečatljiv, ravnoteža je topline i lirike modela koji vire iz sirove mase i vidljivog, čvrstog impulsa materijala od kog je delo nastalo. Svako umetničko delo je unikatno, sa blagim dodirom mašte i fantastike, navodi se između ostalog u katalogu za izložbu.

 

zavetno pomirenje rad miki krsanin


O autoru:

Miroljub – Miki Kršanin, 1953. Živi i radi u Pančevu.

Mašinski inženjer, konstruktor, dizajner sa uspešnom internacionalnom karijerom.

Njegov umetnički opus proteže se od rane mladosti do današnjih dana, sa promenljivim intenzitetom. Poslednjih dvadesetak godina radi vrlo intenzivno.

Imao je više samostalnih i grupnih izložbi u uglednim galerijama u zemlji i inostranstvu.

Redovni je učesnik likovnih kolonija i susreta umetnika.

 

radovi miki krsanin

 

Na svojim mnogobrojnim putovanjima pravi putopisne filmove i reprtaže.

Posle jednog takvog, zanimljivog putovanja po Mongoliji, napravio je veoma zanimljivu Izložbu putopisne fotografije pod nazivom „MONGOLIJA, RAŠIRENIH RUKU“.

Izložbu je svojim savetima pomogao a kasnije i otvorio naš proslavljeni slikar Miloš Šobajić.

Svoje slike i skulpture ne prodaje osim kada ih, ne retko, donira u humanitarne svrhe.

Njegovo stvaralaštvo odlikuje se 'hibridnim oblikom' slikarstva s primenama različitih medija koji su mu omogućili da dođe do interakcija između površine i oblika, stvarnosti i mašte, odbačenog i ponovo kreativno upotrebljivog.

U ranijim fazama najčešće slika u ulju ili akrilu.

 

slike miki krsanin

 

S obzirom da se i profesionalno bavi dizajniranjem i primenom aluminijuma u arhitekturi i industriji, u poslednje vreme intenzivno istražuje u domenu skulpture od polimorfnih 3D aluminijumskih formi.

U kreativnom umetničkom procesu, istražuje i remodelira forme, slučajno nastale u procesu obrade na snažnim fabričkim mašinama.

 

udvarac rad miki krsanin

stidljiva lepotica

sveta tajna rodjenja miki krsanin

izlozba pozivnica

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...