Veliki broj meštana Starčeva uključio se u akciju sadnje drveća na više lokacija Veliki broj meštana Starčeva uključio se u akciju sadnje drveća na više lokacija Starčevačke novine

U Starčevu posađeno sto sadnica bresta Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Milena Jovišić

Povodom 60 godina postojanja Pokreta gorana i centra volontera Pančevo (PGCVP), u oktobru je sprovedena akcija sadnje sibirskog bresta na nekoliko lokacija na teritoriji Pančeva.  Među njima se našlo i Starčevo kome su gorani poklonili stotinu sadnica ovog listopadnog drveta.

Dogovor o sadnji sto sadnica bresta između Gorana i starčevačkih čelnika postignut je vrlo brzo, jer su Starčevci poznati po ekspeditivnosti i efikasnosti. Nedugo zatim, kamion sa sadnicama iz tomaševačkog rasadnika pristigao je u Starčevo. Tom prilikom Starčevo je posetila i predsednica ovog udruženja, prof. msc Ljiljana Konevski koja je izrazila zadovoljstvo što sarađuje sa Starčevcima i objasnila značaj ovakvih akcija.

Smatram da samo podizanjem šumskih zasada i zelenih površina, uz prethodne obuke o značaju zaštite prirode, možemo da planiramo opstanak na Planeti Zemlji bez novih bolesti. Zato sadimo drveće, čuvajmo “pluća“ planete i svoje zdravlje, rekla je Konevski.

U ime domaćina sadnice je primio Petar Andrejić, predsednik Saveta Mesne zajednice Starčevo.

Naša je obaveza da se odazovemo akcijama koje iniciraju udruženja iz naše okoline. Veliko je zadovoljstvo učestvovati u ekološkim akcijama poput ove. Vrlo brzo smo organizovali naša lokalna udruženja koja će biti partner u realizaciji ove akcije, rekao je Andrejić.

 

Starcevo sadnja bresta u novembru

 

U nekoliko dana sadnice sibirskog bresta su sađene na nekoliko lokacija u Starčevu gde je postojala potreba za ozelenjavanjem životnog prostora.

U školskom dvorištu osnovci su sa svojim nastavnicima sadili sadnice, izviđači oko fazanerije, sportisti na Opštinskom stadionu, a članovi Udruženja sportskih ribolovaca “Nadel“ na “valjari“. Na nekim dečjim igralištima građani su se uključili u ovu ekološku akciju uz tehničku podršku JKP-a “Starčevac“.

Volonteri su narednih dana zalivali sadnice što je ključno za njihovo ukorenjavanje i opstanak. Tako su i ovog puta Starčevci pokazali da imaju volonterski duh, što je važno, da postoji i razvija se u jednoj zajednici kako bi i pojedinci dali svoj doprinos napretku mesta u kom žive.

Neke volontere smo i pitali za mišljenje o ovoj ekološkoj akciji. Jedan od njih je bio Nikola Joković, koji je pomogao u sadnji na igralištu u Ulici Ive Andrića.

Iz ovog sam kraja. Smatrao sam da treba da unapredimo sadržaj na našem igralištu, pa sam se javio da pomognem. Posle ove sadnje biće više hladovine. Treba dodatno ozeleniti ovu površinu i postaviti još klupa, kazao je Joković.

Na igralištu u Šumicama u vreme sadnje brestova našla se i jedna mama sa svojom decom. U pitanju je Miona Stanojević.

Ova donacija sadnica nam puno znači, jer će biti lepše u hladovini koje sad nema. Jedva čekamo da se oforme krošnje, deca će biti oduševljena! Kad bude hladovine, po ceo dan ćemo biti ovde, na igralištu, rekla je Miona.

Donacija sadnica sibirskog bresta Starčevu je ujedno i deo goranskih aktivnosti u sklopu IPA projekta “Eko-edu Banat“ koji se realizuje sa partnerom iz Temišvara (Rumunija) pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...