Panorama Bele Crkve Panorama Bele Crkve eVršac

Turističke lokacije u opštini Bela Crkva Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  eVršac

Opština Bela Crkva tokom 2021. godine prepoznata je od strane domaćih turista kao izuzetno pogodna i bezbedna destinacija za odmor u ovim izazovnim vremenima epidemije.

Zbog toga je stranih turista bilo malo, koliko su to dozvoljavale mere i propisi, ali su zato domaći turisti, najviše iz okruženja, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina rado dolazili u ovu južnobanatsku varošicu.

Tokom leta smeštajni kapaciteti su bili puni, pogotovo se krevet više tražio u vreme najtoplijih dana, naročito vikendom, početkom avgusta. Popunjenost smeštajnih kapaciteta, kao i proširenje turističke sezone od maja do septembra, omogućili su i vaučeri za odmor, koje je subencionisala Vlada Srbije. Sve je više vlasnika domaće radinosti koji se prijavljuju da učestvuju u ovom programu.

 

vozic

 

Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije Bele Crkve podseća da je cena boravišne takse u Beloj Crkvi dugo bila najniža u Srbiji i iznosila je 50 dinara dnevno po gostu.

Lokalna samouprava je morala da uskladi njenu cenu sa novim zakonom o ugostiteljstvu i izabran je najniži iznos, 60 dinara. Na osnovu novog zakona, boravišnu taksu u Beloj Crkvi plaćaju samo gosti tri auto kampa i jednog objekta, koji ima više od 30 ležajeva.
Vlasnici vila i apartmana sa manje od 30 kreveta, kao i oni koji izdaju sobe u domaćoj radinosti, plaćaju samo godišnji paušal i on iznosi 1.000 dinara po krevetu, bez obzira koliko gostiju imali. Na osnovu uplaćene boravišne takse, procenjuje se da je u prošloj godini ostvareno oko 18.500 noćenja – iznos uplaćene boravišne takse je 438.230,80 i po rešenju JLS, za paušalno plaćanje iznosi 376.555 u ukupnom zbiru 814.785,80 dinara. Cilj je da svi ugostitelji rade legalno i da što više gostiju privučemo na naša jezera i u našu opštinu i da nam predstojeća turistička sezona bude još uspešnija, kaže Novica Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Bela Crkva.

Kada bi počeli da pišemo o Beloj Crkvi, mogli bi napisati roman. Simpatičan gradić u vojvođanskom maniru, sa dugačim i širokim ulicama, kibicfenserima, korzoom i lepom arhitekturom. Ono po čemu se Bela Crkva izdvaja i zbog čega je zovu „Vojvođanska Venecija“ jesu sedam jezera, reke Dunav, Karaš i Nera, koji okružuju ovaj gradić i čine da prirodna lepota Bele Crkva bude prepoznatljiva u celoj Srbiji i regionu.

Jezera u Beloj Crkvi nastala su veštačkim putem, vađenjem šljunka sa dna Panonskog basena, svako je lepo na svoj način,a zajednička im je prozirna plava boja i bogata vegetacija u priobilju.

 

Glavno jezero

 

Za one koje vole urbaniji odmor, Glavno belocrkvansko jezero je prava destinacija. Velika dečja plaža je najpopularnija sa ležaljkama i suncobarnima tu su i restorani, kafići, a mogu se kupiti i potrebni rekviziti za plažu…šeširi, kačketi, igračke za decu i suvenirčići. Na Glavnom i Vračevgajskom su i auto kampovi za one koji žele da su stalno pored jezera i koji uživaju u čarima boravka u prirodi.

Na Vračevgajskom jezeru postoji uređena plaža sa kompletnom infrastrukturom i zabavnim sadržajem: kafe-bar, toalet, tuševi, ležaljke, suncobrani, teren za odbojku na pesku, tobogan na vodi, Adrenalin park, a za bezbednost kupača na Glavnom i Vračevgajskom jezeru brine spasilačka služba.

Osobenost Vračevgajskog jezera je ostrvo, sa prirodnim hladom velikog drveća i uređenim prilazima sa vode i kopna. Uz kafe-bar, na ostrvu je moguće uživati u sunčanju na ležaljkama ili zelenim površinama. Celo ostrvo je oivičeno plažom sa suncobranima i ležaljkama.

 

Vracevgajsko jezero

 

Ostala jezera predstavljaju netaknuti prirodu, pravi su raj za pecaroše i one koji žele da uživaju u miru i bez buke. Bogat turistički sadržaj i odličan provod je ono što belocrkvanska jezera čini idealnom destinacijom za pravi letnji odmor.

Prošle godine uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, uređen je lokalitet vidikovac „Tri krsta“. Urađena je kompletna rasveta, postavljen je panoramski teleskop, nove klupe, tako da je ovaj lokalitet dobio novo i lepše ruho.

 

Tri krsta

 

Najlepše fotografije panorame Bele Crkva nastale su upravo na vidikovcu “Tri krsta”, a ova destinacija je obavezno mesto koje posećuju mnogobrojni turisti prilikom obilaska opštine Bela Crkva. U cilju bogatije turističke ponude i podužetka turističke sezone, lokalna samouprava Opštine Bela Crkva obezbedila je i nabavku turističkog vozića, koji će naše goste voziti do turističkih lokacija.

Ove godine u planu je obnova i proširenje obima turističke signalizacije na teritoriji cele opštine Bela Crkva, nastavak uređenja turističkih lokaliteta kao i dodatni sadržaji puput teretane na otvorenom na glavnom jezeru i tereni za odbojku na pesku.

 

Glavno jezero iz vazduha

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...