Nekad Županijska palata, a danas Gradska kuća najlepša je i najznačajnija zgrada u Zrenjaninu Nekad Županijska palata, a danas Gradska kuća najlepša je i najznačajnija zgrada u Zrenjaninu Z.M.

Nekad Županijska palata, a danas Gradska kuća najlepša je i najznačajnija zgrada u Zrenjaninu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

ZRENJANIN - Nekadašnja Županijska palata, a današnja Gradska kuća najlepša je i najznačajnija zgrada u Zrenjaninu. Nema ni jednog značajnijeg istorijskog događaja u gradu da nije na neki način povezan sa ovom zgradom.

O njenom značaju govori i to što je ova građevina česta tema u lokalnim letopisima. Gradska kuća je sedište grada Zrenjanina i Srednjobanatskog okruga. Nalazi se na gradskom Trgu slobode.

Ova zgrada predstavlja više od 100 godina najprepoznatljiviji simbol na razglednicama Zrenjanina.

 

gradska kuca spolja

 

Gradska kuća je građena od 1816. do 1820. godine na mestu stare županijske zgrade, koja je izgorela 1807. godine. Nova zgrada je rađena po nacrtima inženjera Josifa Fišera, u baroknom stilu.

Na početku je Gradska kuća bila bez današnjih kubeta, sa balkonom na stubovima, gde je svaki stub bio iz jednog komada mermera.

 

gradska kuca zr min

 

Srednji deo zgrade je adaptiran posle 70 godina, a čitavo levo krilo je dograđeno u stilu neobaroka, po nacrtima budimskih arhitekata Đule Partoša i Ede Lehnera. Tada je krov dobio emajlirani crep, tri tornja su bila obložena bakrom, a stepenište mermerom.

U sobama se postavlja parket, zgrada je dobila električno osvetljenje, vodovod i centralno grejanje. Sve ove instalacije su do tada bile nepoznate u Zrenjaninu.

 

gradska kuca odpozati min

 

Toranj se ruši i propada u veliku salu usled požara 1902. godine.

Nakon toga se zgrada obnavlja i postavljaju se časovnici i prozori - vitraži, sa grbovima grofova i barona, koji su davali posebne priloge za obnovu Gradske kuće.

 

kube i satovi na gradskoj kuci

 

Najlepši vitraži se nalaze nad glavnim stepeništem i oni simbolično predstavljaju Mudrost, Pravdu i Moć.

Poslednji konzervatorsko-restauratorski radovi na zgradi izvedeni su tokom 2003. i 2004. godine.

 

1 ulaz u gradsku kucu min

2 gradska kuca prednja strana min

 

sufinansira grad zrenjanin logo

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...