Novu Ekopediju objavila je Opština Kovačica Novu Ekopediju objavila je Opština Kovačica detalj s korica časopisa

Iz štampe izašao novi broj “Ekopedije” – ekološkog časopisa za decu koji će moći da se poseje!

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Zahvaljujući podršci Nju Enerdži Solušn (New Energy Solution) - vetroparku Kovačica, Opštini Kovačica i Ekološkom pokretu opštine Kovačica, učenicima ove opštine je podeljen časopis posvećen zaštiti životne sredine, jedini koji se „kupuje“ ambalažnim otpadom i koji kontinuirano neguje ekološko opismenjavanje osnovaca.

U susret Svetskom danu zaštite životne sredine, izašao je 13. broj „Ekopedije“. Zahvaljujući: Nju Enerdži Solušn (New Energy Solution) - vetroparku Kovačica, Opštini Kovačica i Ekološkom pokretu opštine Kovačica, koji su pomogli štampanje, đacima osnovnih škola ove opštine, iz osam naseljenih mesta, je podeljen ovaj časopis, posvećen zaštiti prirode i životne sredine.

Mada „Ekopedija“ izlazi sedam godina, ovaj je časopis i dalje prvi i jedini u našoj zemlji koji ima potpuno „zelenu cenu“. Naime, deca ga mogu „kupiti“ samo ukoliko u namenske kontejnere postavljene u dvorištima svojih škola odlože po pet komada bilo kog ambalažnog otpada. Tako je „cena“ „Ekopedije“ 5 EKO-a, a „eko“ predstavlja početna slova reči u rečenici: Evo Komad Otpada. U skladu sa Zakonom, ambalažni otpad koji učenici skupe na ovaj način, odnosi Javno komunalno preduzeće zaduženo za čistoću, isplaćujući školi cenu otkupa srazmerno sakupljenim količinama. Na ovaj način, deca se ekološki opismenjavaju, prikupljaju ambalažni otpad, vrše njegovu selekciju u namenske kontejnere, dobijaju i čitaju svoj omiljeni časopis, a novcem koji na ime prikuljenog otpada Jano komunalno preduzeđe isplaćuje školi – unapređuju ekološku sliku sela. Tako su deca iz Mramorka, pre dve godine, od nagrade dobijene prikupljanjem ambalažnog otpada, obezbedila solarne folije za prozorske staklene površine svoje škole istovremeno se zaštitivši od jakog sunca i umanjivši efekat staklene bašte.

 

еко 11

 

- Deca vole ovaj časopis jer i sami sarađuju i pomažu tokom njegovog nastanka. Tako se zahvaljujući njihovom društveno-odgovornom poslovanju kroz ekološko, intenzivira i političko i kulturološko opismenjavanje osnovaca - rekao je Vladimir Kuharik, predsednik Udruženja EPOK, Ekološkog pokreta opštine Kovačica, koji je projektom „Ekopedija“ dobio sredstva od opštine Kovačica i od Kompanije New Energy Solution, Vetroparka Kovačica.

Kroz zanimljive rubrike koje je osmislila književnica Gordana Vlajić, a za koje pored nje pišu novinari i nastavnici (Ana Suhanek, Zorica Blomkvist, Branislav Tođer, Danijela Stefanović, Nataša Josimov Belić i Nevena Gligorijević Bugarčić), kao i učenici koji ne samo da učestvuju u zelenim akcijama, već i izveštavaju o svojim aktivnostima i postavljaju pitanja ministrima, predsednicima opština... osobama koje imaju moć i kompetenciju da lokalne sredine i državu sačuvaju zdravim mestima za život.

 

Екопедија Ветропарк

 

Tako je u ovom broju časopisa najveći prostor posvećen velikoj akciji ozelenjavanja kovačičke optine, odnosno Kovačice i sedam okolnih sela.

– Koliko god plodna i rodna, Vojvodina se ne može podičiti pošumljenošću, rekla je Ana Suhanek, novinarka i saradnica“Ekopedije“. – Ipak, pokazali smo da je uz malo volje i timski rad moguće menjati takvo stanje i sa osnovcima kovačičke opštine smo organizovali veliku akciju ozelenjavanja tokom koje je zasađeno više od 300 sadnica.

 

Еко 16

 

Pored glavne teme ozelenjavanja, časopis je u ovom broju čitaocima omogućio „susrete“ sa Jaroslavom Hrubikom, predsednikom opštine Kovačica kroz rubriku „Dva pitanja za...“ koja su predsedniku opštine postavila deca iz Kovačice, sa mladom književnicom Goricom Olas, sa Dagmar Husarik, plivačkim zlatom Srbije na nivou školskih takmičenja, sa Igorom Lečićem Lekovitim, našim poznatim ilustratorom i kompozitorom koji je da „Časnu ekološku“ za istoimenu rubriku. Takođe, časopis sadrži i „zelena nagradna pitanja“, a čitaoci su sa Redakcijom Ekopedije u kontaktu i putem FB strane.

 

Еко 17

 

Gordana Vlajić, glavna urednica i idejni tvorac „Ekopedije“ trudi se da svaki broj ovog časopisa donese osnovcima mnogo „zelene radosti“, tako da će sledeće izdanje moći da se - poseje!

- Pratimo primere dobre prakse, pa o načinima očuvanja životne sredine, odnosno o afirmaciji ekološkog opismenjavanja i motivaciji dece da budu ekološki odgovorna, učimo od najboljih, kao što su u ovoj oblasti Japanci ili Šveđani. Tajnu ćemo, zajedno sa lokalnom samoupravom koja bude stala iza ovog „zelenog iznenađenja“ otkriti na jesen. Za sada ću reći da će „komadić Ekopedije“ moći da se zakopa u zemlju i da će odatle nići biljčice koje će imati značaja za pčele medonosnice.

 

екопедија

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...