Sa otvaranja izložbe u Pančevu Sa otvaranja izložbe u Pančevu FB Page BUDI festival

Izložba ekološki angažovanih fotografija u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine u foajeu Kulturnog centra Pančevo otvorena je deseta, jubilarna, izložba fotografija „Objektivom kroz svet oko nas“. Ove godine tema konkursa i izložbe ekološki angažovanih fotografija bila je „Ludosti i Eko-mudrosti“.

Izložbu je organizovao Zavod za javno zdravlje, uz pokroviteljstvo Foto saveza Srbije, koja prikazuje ekološko stanje u našoj zemlji u periodu postindustrijalizacije.

Ideja Zavoda za javno zdravlje bila je da ovom izložbom pokažu pametne, mudre, ekološke, održive izbore, i sve ludosti koje srećemo u okruženju i pre svega one pozitivne koje mogu biti ideje za velike eko-mudrosti.

Nagrade i sama izložba podeljena je u dve kategorije: deca i mladi do 16 godina i odrasli autori.

Od pristiglih 393 fotografija 120 autora, selektor izložbe majstor fotografije Foto saveza Srbije, Miroslav Predojević, odabrao je za izlaganje 92 fotografije od 77 autora.

Izložba je I ranga i može se pogledati u foajeu Kulturnog centra Pančevo do 15. juna.

Izložbu je otvorila Mirjana Ostojin, pomoćnik direktora i PR Zavoda za javno zdravlje, a prisutne je pozdravila i direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr Ljiljana Lazić. Nakon toga uručene su nagrade dobitnicima konkursa i upriličen je koktel za sve prisutne.

Fotokonkurs i izložba fotografija „Objektivom kroz svet oko nas“ su jedan projekat koji podstiče i stručna i odgovorna tela, ali i građanski aktivizam kada je u pitanju unapređenje stanja životne sredine nakon industrijalizacije. Prema rečima nadležnih u Zavodu za javno zdravlje Pančeva, nepohodno je da svi zajedno odnosno struka i građani, pronađu iskonsku vezu sa prirodom i da svi sa ljubavlju, pažnjom, brigom i saosećanjem, čuvaju životnu sredinu i prirodu.

 

nagrade za najbolju eko fotografiju 2 6


Nagrade:

U konkurenciji mladih autora nagrade su osvojili: Sara Jančov iz Pančeva (I nagrada), Aleksandar Nedomački iz Novog Sada (II nagrada) i Filip Planojević iz Pančeva (III nagrada).

Pohvale su pripale Maši Jovanov iz Pančeva, Ani Đikić iz Sombora i Lukić Vuku iz Velike Hoče, Orahovac.

U konkurenciji autora starijih od 16 godina pohvale su osvojili: Aleksandar Marković (Lajkovac), Milan Štulić (Apatin) i Goran Bendelja (Beograd).

Bronzanu plaketu Foto saveza Srbije osvojio je Edo Iglič (Beograd), srebrnu plaketu osvojio je Jan Valo (Novi Sad), a kao najbolji rad na ovogodišnjoj izložbi odabrana je fotografija „FIRE“, a njen autor Milan Gabarić (Kragujevac) nagrađen je zlatnom plaketom Foto saveza Srbije.

 

Pobednička fotografija konkursa Ludosti i eko mudrosti FIRE autor Milan Gabarić

Pobednička fotografija konkursa “Ludosti i eko-mudrosti” - „FIRE“ autor Milan Gabarić

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...