Rezultati istraživanja predstavljeni su u Pančevu Rezultati istraživanja predstavljeni su u Pančevu Z.M.

Završen projekat “Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa”

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - U Južnom Banatu su završene analize vode i zemljišta na prisustvo pesticida, a rezultati su predstavljeni na završnoj konferenciji u Pančevu.

Projekat „Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“ su zajedno realizovali Regionalna razvojna agencija “Južni Banat” i Univerzitet iz Temišvara. Tema projekta je uticaj poljoprivrede i antropogenih aktivnosti na prirodne resurse, prevashodno na vodotokove i zemljište u regionu Južnog Banata i Temišvara.

Rezultati projekta pokazuju da nema prekoračenja pesticida u vodi i zemljištu na teritoriji Južnog Banata. U okviru projekta nabavljena je laboratorijska oprema za analizu prikupljenih uzoraka.

Priprema i analiza uzoraka je obavljena na opremi nabavljenoj u sklopu projekta, tečni hromatograf sa masono-masenim detektorom (LC-MS/MS) marke „Thermo Fisher Scientific”, kao druga laboratorijska oprema koja uključuje digestor, centrifugu, aparat za ultračistu vodu, analitičku vagu, mlin, ultrazvučno kupatilo, sita, vakuum uparivač, itd.

 

321746999 916560856375160 1144705082256521402 n

 

U okviru projekta prikupljeno je oko 1.200 uzorka zemljišta i oko 600 uzoraka vode. Zadovoljni smo rezultatima, jer oni pokazuju da nema prekoračenja pesticida. Rumunski partner, Univerzitet prirodnih nauka „Kralj Mihaj I” iz Temišvara, završio je analize uzoraka na prisustvo toksičnih metala. U uzorcima vode i zemljišta iz Srbije i Rumunije nije uočeno prekoračenje dozvoljenih granica toksičnih metala prema propisima Evropske unije i propisima Srbije. Takođe nisu uočene značajne razlike između lokacija i meseca, odnosno godišnjeg doba uzorkovanja, kaže dr Nenad Zarić, naučni saradnik Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i rukovodilac istraživanja na projektu.

U Srbiji su završene analize na 278 različitih pesticida.

Prema dobijenim rezultatima u uzorcima tekućih i stajaćih voda u Južnom Banatu i Temišvarskom okrugu nije uočeno prekoračenje dozvoljenih koncentracija pesticida u površinskim vodama. Detektovano je svega 10 do 20 pesticida, od kojih je samo jedan zakonski regulisan. Koncentracije svih uočenih pesticida su višestruko niže od zakonski dozvoljenih. Mi smo radili analizu na više od 170 vrsti različitih pesticida, od tog broja smo samo 20-tak uspeli da pronađemo, u 10 možemo da potvrdimo koje su njihove koncentracije i možemo da potvrdimo da su samo dva zakonski regulisana. Njihove vrednosti u vodi su od 10 do 50 puta manje od zakonske dozvoljenosti. Isti slučaj je i sa uzorcima zemljišta. U uzorcima zemljišta je uočen veći broj pesticida u odnosu na vodu, ali su njihove koncentracije takođe višestruko niže u odnosu na zakonsku regulativu, rekao je dr Nenad Zarić.

Završeno je pisanje knjige smernica za poljoprivrednike.

Sažetak naših istraživanja se nalazu u ovoj knjizi smernica, kao i smernice kako održivo koristiti prirodne resurse. Kroz seminare, radionice, otvorene dane i kroz medijsku kampanju informisali smo stanovništvo, korisnike i upravljače ovih prirodnih resursa o samom projektu, njegovim ciljevima, ali i o rezultatima naših istraživanja. Iako se projekat završava, naš rad na promociji održivog korišćenja prirodnih resursa nije gotov. I u budućnosti ćemo nastaviti praćenje stanja životne sredine i savetovanje svih zainteresovanih o potrebnim merama kako bismo životnu sredinu i prirodne resurse ostavili i budućim generacijama, rekao je dr Nenad Zarić.

 

321630085 866397474445107 1865762284404977519 n

 

Predstavljanju projekta u Pančevu prisustvovali su i predstavnici partnera iz Rumunije.

Projekat sprovode Univerzitet prirodnih nauka „Kralj Mihaj I Rumunski“ iz Temišvara i Regionalna razvojna agencija Južni Banat doo Pančevo, kroz Intereg IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...