U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Pančevu učenicima viših razreda i njihovim nastavnicima održano je predavanje o odlaganju otpada U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Pančevu učenicima viših razreda i njihovim nastavnicima održano je predavanje o odlaganju otpada Z.M.

Japanski stručnjaci u Brankovoj školi i JKP “Higijeni” Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – Japanski stručnjaci ovih dana borave u Pančevu i drže predavanja o upravljanju komunalnim otpadom predstavnicima lokalne samouprave, đacima u osnovnim školama, kao i zaposlenima u JKP “Higijena” u Pančevu.


Delegacija stručnjaka iz Japana godinama sarađuje sa Pančevo na različite načine, a od pre dve godine sprovodi se projekat “Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana”.

Kao rezultat projekta očekuje se da kadrovi u Pančevu budu osposobljeni za samostalno preduzimanje mera poboljšanja životne sredine kroz saradnju između akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana. Izabrana su tri osnovna cilja na kojima se radi odnosno radi se na pronalaženju rešenja za tri ekološka problema: park prirode “Ponjavica”, industrijska zona i stara gradska deponija.

Prezentacija o načinu na koji se sprovodi upravljanje komunalnim otpadom sprovedena je i u JKP “Higijeni”.

Mišo Marković, direktor JKP “Higijene” kaže da je za njih veoma značajno učešće u ovom projektu, jer su saradnici iz Japana pomogli Pančevu i JKP Higijena.

“Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili kroz ovaj projekat mi ćemo u delovima grada gde trenutno nema mogućnosti da se podele kante za odlaganje reciklabilnog otpada, primeniti japanski sistem kućica. U pojedinim delovima grada postavićemo takozvane “kućice” gde ćemo angažovati određeni broj naših sugrađana koji će sakupljati sekundarne sirovine koje će posle ići u reciklažu. Trudićemo se da što manje reciklabilnih materijala završi u telu deponije ili u našim rekama, njivama ili divljim deponijama pored grada. Na taj način ćemo sprečiti zagađenje i poboljšati stanje životne sredine u našem gradu. Sve što možemo da preradimo putem cirkularne ekonomije i reciklaže da ponovo vratimo u proizvodnju i upotrebu proizvoda koji mogu da se recikliraju”, rekao je Mišo Marković.

U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Pančevu učenicima viših razreda i njihovim nastavnicima održano je predavanje o odlaganju otpada. Predavanje je održano dr Hiroki Oki, stručnjak za oblast upravljanja komunalnim otpadom iz Tokija.

“Japan se u jednom periodu gušio u otpadu, ali je danas Japan društvo orjentisano na reciklažu i cirkulisanje resursa i osvojene tehnologije rado prenosimo drugima. Upravljanje komunalnim otpadom je različito regulisano po opštinama u Japanu, tako da imamo i onih koji razvrstavaju čak 45 vrsti reciklabilnih materijala, dok je najviše onih koji razvrstavaju sedam osnovnih kategorija reciklabilnog materijala. I vi u Pančevu koliko vidim razvrstavate četiri vrste otpada, ali ima tu još puno posla dok se ne ostvari potpuni prelazak na sistem u kojem se reciklira i ponovo upotrebljava sve ono što može, a da se najmanji mogući postotak odlaže na deponiju. Rado delimo iskustva s našim pančevačkim prijateljima i drago nam je što vidimo da se razmišlja o očuvanju prirode”, kaže dr Hiroki Oki.

Gosti škole bili su i japanski prestavnici koji pod pokroviteljstvom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) učestvuju u višegodišnjem projektu “Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana”.

U okviru predavanja predstavnici JKP “Higijene” kao i đaci škole upoznali su se problemom prekomernog komunalnog otpada sa kojim su se susreli u Japanu, načinima na koji su to rešavali, kakva je politika upravljanja industrijskim i komunalnim otpadom u toj zemlji.

Kako smo od direktora škole Mirka Novovića saznali, učenicima OŠ ”Branko Radičević” pitanja ekologije nisu nepoznata.

“Mi smo škola u kojoj se organizuju različite aktivnosti na kojima se učenici edukuju o ekologiji. U školi recikliramo sve što se može reciklirati. Nastavnici su zajedno sa učenicima i roditeljima osmislili letnju učionicu kako bi u što lepšem i zelenijem prostoru organizovali nastavu. Godinama sarađujemo i sa JKP “Higijena”, od kojih smo dobili i reciklažne kontejnere za odvajanje papirnog, plastičnog i staklenog otpada. Za naše đake je ovakva saradnja veoma značajna jer mogu da dobije kvalitetnije obrazovanje i da saznaju kako se reciklira u zemljama poput Japana. Želimo da naši đaci vide sebe za bolje sutra i da ovu zemlju čuvaju, jer ni mi, kao ni Japanci, drugu zemlju nemamo. Drago nam je što su se gosti iz Japana prijatno iznenadili što se u našoj školi već reciklira i da smo kao obrazovna ustanova na nekom većem nivou na polju reciklaže. Nadamo se da ćemo i narednih godina to unapređivati i biti škola za uzor i drugima”, kaže Mirko Novović, direktor OŠ “Branko Radičević” u Pančevu.

Kako smo od stručnjaka iz Japana saznali, jedan od njihovih projekata se zove “Roda” i u njegovoj realizaciji takođe sarađuju sa Pančevom, jer je roda u Japanu veoma ugrožena vrsta, dok je Pančevo stanište crne rode i u parku prirode “Ponjavica” ali i na celoj teritoriji Pančeva ima dosta roda.

Kako kažu, za to što je roda u Japanu ugrožena vrsta krivi su ljudi, kao i za druge ekološke probleme. Zato su pre nekoliko decenija krenuli u rešavanje tog problema, kao i problema sa prekomernom količinom komunalnog i industrijskog otpada, a svoja iskustva i osvojene tehnologije žele da podele i sa drugim zemljama koje su suočene sa sličnim problemima.

Upravo ovaj srpsko-japanski projekat koji se godinama sprovodi ima za cilj razmenu znanja, edukaciju lokalnog stanovništva, a isto tako i unapređenje životne sredine u Pančevu kroz saradnju između akademske javnosti, gradske uprave, industrije i građana.

Tokom današnjeg dana stručnjaci iz Japana obićiće i postrojenje za razvrstavanje komunalnog otpada JKP “Higijene” Pančevo, kao i lokacije na kojima se podižu takozvane “kućice” za odlaganje reciklabilnog materijala.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...