Dokumentarni film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita” Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  V.J.P.

Dokumentarni film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita” biće prikazan u Pančevu, u sredu, 14. oktobra, od 19 sati u Galeriji Milorada Bate Mihajlovića.

Ulaz slobodan.
Vršačke planine i Mali rit su dva najveća i najznačajnija zaštićena prirodna područja u opštini Vršac. Na ukupno 5.300 hektara čine jedinstvenu ekološku celinu, prostirući se istočno i severoistočno od Vršca, u neposrednoj njegovoj blizini. Živi svet ovog područja veoma je bogat i raznovrstan, sa ukupno 1.200 vrsta biljaka, više od 200 vrsta ptica i više od 35 vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Milivoj Vučanović – Mile, član je Prirodnjačkog društva „Gea“ i čuvar prirode u oba ova područja. Tokom terenskih obilazaka, Mile je kamerom beležio prirodne zanimljivosti i lepote, ali i vredne istraživačke i naučne nalaze. Od snimaka iz perioda 2008 – 2014. godine, u različita godišnja doba, napravio je autorski film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita“.

Film na uzbudljiv način, sa do sada neviđenim kadrovima iz blizine, neposredno i slikovito prikazuje bogatstvo živog sveta i ekoloških odnosa. U netipičnom ambijentu za Banat, mogu se videti sve one vrednosti koje ovaj predeo čine posebnim. Prikazani su i faktori ugrožavanja, ali i pozitivni primeri, kroz aktivnosti volontera PD „Gea“, koje doprinose smanjenju negativnog uticaja čoveka na prirodu.

Snimatelj i autor teksta: Milivoj Vučanović
Montaža i režija: Ana Toader
Izdavač: Prirodnjačko društvo „Gea”
Saradnici: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Novi Sad, Javno preduzeće „Varoš“ Vršac i Ekološko udruženje „Avalon“ iz Vršca

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...