“Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje”

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Članovi Pokreta gorana i centra volontera Pančevo i ove godine nastavili su sa projektom “Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje” zahvaljujući dobijenoj podršci na konkursu gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Gorani će se u toku leta baviti edukacijom mladih i drugih zainteresovanih građana o značaju očuvanja ozonskog omotača za zdravlje ljudi i u cilju sprečavanja klimatskih promena.

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera kaže da će mladi i drugi građani kroz radionice u toku leta unaprediti svoje znanje o štetnosti sunčevog zračenja i očuvanju svoga zdravlja.

Kroz predavanja građani će saznati nešto više o ozonskom omotaču, njegovom nastanku, ugroženosti, štetnosti UV zračenja i načinima zaštite ozonosphere, a dermatolog će tokom leta držati predavanja o bolestima kože. Projekat će biti realizovan u gradu i naseljenim mestima na teritoriji Pančeva, kaže Ljiljana Konevski.

U drugoj fazi projekta biće organizovana manifestacija povodom Svetskog dana zaštite ozonskog omotača, 16. septembra, u okviru koje se planira eko kviz uz učešće građana i mladih koji pohađaju edukacije, da pokažu šta su naučili kroz radionice tokom leta.

U toj manifestaciji učestovaće horovi osnovnih škola s pesmama na temu ozona, odnosno čitav muzičko-scenski program biće u skladu s osnovnom temom. Srednjoškolci će imati referate i plakate na temu ozona, kaže Konevski.

Ovim projektom gorani žele da skrenu pažnju javnosti na potrebu očuvanja ozonskog omotača od štetnog delovanja freona iz rashladnih uređaja, ali i dezodoransa i lakova za kosu. Oštećenjem ozona nastaju ozonske rupe koje predstavljaju nesmetan prolaz za UV zračenje koje je štetno za naše oči jer izaziva kataraktu i za kožu na kojoj izaziva razne promene od kojih su najopasniji melanomi odnosno kanceri kože.

Poruka članova Pokreta gorana i centra volontera je da bi trebalo da koristimo proizvode sa oznakom „Ozone friendly“ što znači da su to proizvodi bez štetnih gasova po ozonski omotač koji je jedini naš prirodni štit od UV zračenja.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...