Dunavac u Kovinu Dunavac u Kovinu TOO Kovin/arhiva

Među 10 marina na rekama u Vojvodini u planu je i marina Kovin

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Veliki broj sportskih i rekreativnih plovila krstari rečnim tokovima širom Evrope. Prema dostupnim podacima, radi se oko 2 miliona plovila sa 300 različitih tipova i njihov broj se iz godine u godinu povećava.

Istovremeno, povećavaju se i zahtevi za marinama nepohodni za njihovo usidravanje. U svetlu ovih činjenica, ova vrsta plovidbe predstavlja “internacionalni biznis”.

Ovo je konstatovano u Studiji razvoja mikrolokacija marina na teritoriji AP Vojvodine koju su izradile preduzeća Ehaton i JP Zavod za urbanizam Vojvodine na zahtev Republike Srbije, AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Mikrolokacije su izabrane na osnovu prethodne studije koja je izrađena tokom 2018. godine. U pitanju je 10 povoljnih mesta na kojima bi se gradile marine i to 5 na Dunavu, dve na Tisi i na Savi, Tamišu, Begeju, kanalu Dunav-Tisa-Dunav definisana je po jedna mikrolokacija.

U Kovinu je određena mikrolokacija za izgradnju marine većeg kapaciteta koja bi mogla da prihvati 220 plovila različitih tipova. Povoljna saobraćajna veza preko državnog puta I reda br. 24 (Subotica-Senta-Kikinda-Zrenjanin-Pančevo-Kovin) koji vodi do lokaliteta i državnog puta II reda br. 115 (Kovin-Dubovac-Banatska Palanka-Bela Crkva) predstavljaju dobru osnovu za izgradnju različitih sadržaja u kopnenom delu koji obuhvata površinu od 1,28 hektara. Takođe, u Studiji se predviđa kompletno hortikulturno uređenje celokupnog prostora.

Površina vodene akvatorije za ovu marinu iznosi 46.900 m2, a procenjena vrednost investicija 3.594.925.89 EUR.

Cilj Studije koja je predočena javnosti jeste definisanje daljih koraka za razvoj nautičkog turizma, na teritoriji Vojvodine, piše portal Vojvodina uživo. Kako se navodi u zaključku, nakon definisanja povoljnih mikrolokacija pristupiće se izradi Idejnog rešenja, Idejnog rešenja sa studijom opravdanosti za marine gde postoji planski osnov. Tamo gde nema odgovarajuće dokumentacije u planu je izrada odgovarajaćih planova detaljne regulacije ili urbanističkih projekata.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...