Borak ugrožena barska biljka u Sakulama Borak ugrožena barska biljka u Sakulama Glas Opova

Borak ugrožena barska biljka u Sakulama

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M./Glas Opova

OPOVO – Na ribnjaku u Sakulama, od 2012. godine, kada je prvi put uočena od strane prirodnjaka, egzistira jedna od najvećih populacija barske biljke borak u našoj zemlji, inače kritično ugrožene vrste flore Srbije. Procene su da je u Srbiji preostalo oko pet staništa ove biljke i da se najveće stanište nalazi upravo u Sakulama.

Borak (Hippuris vulgaris L.) je vodena, višegodišnja biljka, do polovine potopljena u vodu. Za podlogu je pričvršćena rizomom koji može biti do 190 cm dužine. Stabljika je uspravna, čvrsta, cilindrično-člankovita, visine do 45 (a retko do 120) cm. Listovi su linearni ili linearno – lancetasti, celi pršljenasto raspoređeni. Donji submersni listovi su mrki okrenuti nadole, srednji – tanji horizontalni, a gornji – čvrsti, svetlo zeleni, usmereni nagore. Cvetovi su sitni, sedeći, smešteni u pazuhu lista, a plod je zelena jajasta orašica.

Stanište ove vrste su stajaće i sporotekuće eutrofne vode, mala jezera, močvare, peskovite i glinovite rečne obale i proređeni tršćaci. Areal vrste zahvata arktičke, borealne i umerene oblasti Evrope (do Islanda i severne Norveške), Grenlanda, zapadne Azije i Severne Amerike, antarktički deo Južne Amerike i Australije.

Na Balkanskom poluostrvu ograničeno je i disjunktno rasprostranjena. Taksonski i fitogeografski značaj vrste je u tome što je jedini predstavnik oligotipskog cirkumholoarktičkog roda Hippuris u Evropi, koji obuhvata još dve vrste H.montana i H.tetraphylla. Relikt je hidrofitne flore. Nalazišta u Srbiji su na južnoj granici areala vrste u Evropi, a od ukupno 8 poznatih lokaliteta (u Srbiji) sa polovine je u poslednjih 50 godina ova ova vrsta iščezla.

 

borak

 

Iako je borak prilagodljiv na iznenadne i ekstremne promene ekoloških faktora, vrsta je ugrožena i prema IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta ima oznaku EN (endangered). Uzroci ugroženosti su promjene u vodnom režimu staništa (odvodnjavanje ili navodnjavanje močvara i obala), nestanak staništa i hemijsko zagađenje.

Ova vrsta prema IUCN kategoriji za područje Srbije ima status krajnje ugroženog taksona (CR-Srb,B/2c), dok za područje Srbije prema istoj kategorizaciji ima status ugrožene vrste (EN-Yu, B/2c).

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...