U drvoredu se nalazi 389 stabala, od kojih 380 čini američki koprivić U drvoredu se nalazi 389 stabala, od kojih 380 čini američki koprivić Z.M.

U centru Kikinde je jedna od najlepših ulica na svetu Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

KIKINDA – Ulica Generala Petra Drapšina u centru Kikinde jedna je od najlepših ulica na svetu prema istraživanju uglednog svetskog sajta www.architecturendesign.net. Ona se našla među 50 najlepših zelenih ulica sveta i to na 22-om mestu, rame uz rame sa gradovima: Stokholm, Bon, Vašington, Valensija kao najlepše ulice sa drvoredom i cvećem.


Ulica Generala Petra Drapšina u Kikindi je duga dva kilometra i prepoznatljiva po predivnom drveću, čije krošnje i u ovim jesenjim danima prave odličan hlad.

Ulica je prava oaza prirode, ali i u pesmi je opevana. O njoj je stihove pisao i čuveni srpski pesnik Đura Jakšić koji je jedan deo svog života živeo u Kikindi.

Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

 

gusta krosnja u uici petra drapsina u kikindi

 

Kikinda je jedan od retkih gradova u našoj zemlji koji se može pohvaliti lepotom drvoreda Celtis occidentalis - američkog koprivića u ulicama Braće Tatić i Generala Drapšina koji se nalazi u samom centru grada. Ova stabla svojim visokim habitusom, obrazujući „zeleni tunel” iznad samog kolovoza ulepšavaju grad već dugi niz godina.

U drvoredu se nalazi 389 stabala, od kojih 380 čini američki koprivić.

 

zeleni tunel od krosnji americkog koprivica u kikindi

 

O zelenom tunelu vodi se strogo računa. O zdravstvenom pregledu stabala, zdravstvenoj vitalnosti stabala. Posebna nega, posebna pažnja posvećuje se upravo drvoredu američkog koprivića koji zaista krasi Kikindu.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...