Tradicionalni ornitološki kampovi na Ludaškom jezeru odžavaju se više od 30 godina, ove godine planirano je osam ptičarskih kampova Tradicionalni ornitološki kampovi na Ludaškom jezeru odžavaju se više od 30 godina, ove godine planirano je osam ptičarskih kampova S.I.

Vetruške prstenovane i vraćene u prirodu

  • Objavljeno u
  • Autor  S.I.

Vetruške koje su se nalazile u Prihvatnom centru u Zoološkom vrtu na Paliću puštene su u prirodu.

Biolog u Zološkom vertu na Paliću Kristijan Ovari objašnjava da su u prirodu uspeli da vrate 19 vetruški, od 40 koliko su zbrinulu u Prihvatnom centru za životinje pri Zološkom vertu na Paliću.

Ova godina je bila zanimljiva. Vetruške su se lepo gnezdile. Doneli smo 40 vetruški i polovina je uspešno vraćena u prirodu, a za drugu treba da još malo sačekamo. Uče da lete i love. Ostale jedinke će se puštati u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode shodno mogućnostima, kako budu stasale, ali ovo je jako lep rezultat rada. Najviše nas raduje uspešna saradnja sa nevladinim sektorom, kao i činjenica da su jedinke uspešno rehabilitovane, obeležene, vraćene u prirodu, a sve to su propratili i polaznici prstenovačkog kampa, kaže Kristijan Ovari, biolog.

Akcija je zajednički realizovana sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, JP Palić-Ludaš, Udruženjem ljubitelja prirode “Riparia”.

 

deca na predavanju

 

Tradicionalni ornitološki kampovi na Ludaškom jezeru odžavaju se više od 30 godina i ove godine se realizuju od juna do oktobra. Glavna aktivnost učesnika je prstenovanje ptica i monitoring, a sam kamp je koncipiran tako da se svake nedelje smenjuju različiti prstenovači koji su odgovorni i za organizacione delatnosti u okviru kampa. Cilj kampa je afirmacija kod dece naučno-istraživačkog rada i monitoringa migracije ptica.

Predviđeno je da ima osam smena ptičarkih kampova. U ovim kampovima zastupljen je rad sa decom. Postoje istraživači koji drže predavanja deci, ornitolozi koji imaju dozvole za markiranje ptica, kaže Sandra Čokić Reh iz JP „Palić-Ludaš“.

Tokom svih kampova i ornitoloških programa prstenovano je više od 50.000 ptica i prikupljeno više od 750.000 hiljada podataka, što čini značajnu bazu podataka za izučavanje prirode Ludaša, ali i migracije evropskih ptica duž istočnog koridora.

Kampove sufinansira Grad Subotica, a organizatori su JP „Palić – Ludaš“ i Udruženje ljubitelja prirode „Riparia“.

ptica ludasko jezero prstenovanje

 

0 potpis ispod teksta za Suboticu

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...