Zgrada Doma kulture u Kovinu Zgrada Doma kulture u Kovinu www.kovin.rs

Obeležavanje Dana mentalnog zdravlja u Kovinu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin organizovaće u utorak, 9. oktobra promotivni skup povodom Dana mentalnog zdravlja pod nazivom "Samo prvi put je tvoja odluka".

Manifestacija će početi u 18 sati u pozorišnoj sali Centra za kulturu Kovin. Ulaz slobodan.

Na predavanju će biti reči o ranom prepoznavanju korišćenja droga i preventivnom delovanju. Publika će biti u prilici da čuje iskustva bivših zavisnika na video bimu, a biće održan i okrugli sto na kojem će govoriti bivši policijski službenik koji je radio u oblasti psihoaktivnih supstanci i s mladima, psiholog škole i sveštenik.
Skup će biti završen humanitarnim koncertom "Tropico benda".

Dr Jovanka Petrović, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Kovinu podseća da je 10. oktobar Svetski dan mentalnog zdravlja, kada se promoviše taj dan, kada se radi na antistigma programu i suzbijanju predrasuda.

Osnovna ideja je da se izađe u društvenu zajednicu, da se građanima objasne simptomi mentalnih bolesti i da se pozovu da se jave lekarima. Ovo nam je mogućnost da se približimo građanima. Prošle godine imali smo u Kovinu sličnu manifestaciju, na kojoj smo pričali o problemima starenja, o koncepciji mentalnog zdravlja i gde ide svet i to se pokazalo kao dobar model, kaže dr Petrović.

Ove godine identifikovan je problem zavisnosti, droga, kao jedan od posebno izraženih problema među mladima u Kovinu i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Ciljna grupa su nam mladi i porodice mladih, prepoznavanje problema što se tiče porodice, korisnika, dece, a akcenat je na prevenciji i izgradnji averzivnog stave, da mladi nikada ne uzmu psihoaktivnu supstancu, obrazložila je dr Jovanka Petrović.

U okviru manifestacije amatersko pozorište iz Kovina pripremilo je i jedan dramski prikaz o prepoznavanju zavisnika.

Likovi u dramskom prikazu ulaze u socijalni problem zavisnosti od psihoaktivnih supstanci. Cilj nam je da se prepoznaju deca koja su zavisnici, koji su počeli da koriste marihuana. Jedan lik je zavisnik, drugi lik je drugarica iz klupe koja prepoznaje prve simptome, tu su zatim roditelji, tu je disfunkcionalna porodica jer želimo da prikažemo gde najčešće greše roditelji. U prikazu su i školski psiholog, razredni starešina, a na kraju prikaza biće i zaključak o tome šta je zavisnost, kako se stvara. Obično mladi žele da budu istaknuti u društvu ili ako imaju emocionalni problem ili patnju. Govorićemo o tome šta je ono što ih privuče drogi, a kad već počnu da uzimaju kako mogu da se oslobode. Akcenat je na prevenciji, objasnila je dr Jovanka Petrović.

Nakon dramskog prikaza biće održan okrugli sto na kojem će govoriti osobe koje imaju iskustva s mladima koji su imali probleme zavisnosti od psihoaktivnih supstanci i koji su se bavili preventivnim radom.

Jedan od učesnika penzionisani službenik MUP-a koji je svoj životni vek proveo radeći s mladima i zavisnicima od psihoaktivnih supstanci. On će govoriti o drogama koje su se nalazile u Kovinu, kako se diluju, distribuiraju, o vrstama droga koja su ovde na tržištu. Psiholog iz škole govoriće o problemima mladih i adolescencije, o njihovoj želji za dokazivanjem, diskrapanci između emotivnog sazrevanja i odrastanja, a zatim je tu i sveštenik kao lice koje će govoriti o veri, kaže dr Petrović.

Kako kaže, ovim skupom zaposleni u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti žele da se više otvore ka gradu i građanima kao stručnjaci i ovo bi bio početak daljih aktivnosti i novih projekata koje će pokrenuti u cilju rešavanja ovog problema.

 

0 najava dani mentalnog zdravlja

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...