Vanja Udovičić u obilasku Subotice Vanja Udovičić u obilasku Subotice Subotica.com

Uskoro počinje rekonstrukcija Gradskog stadiona u Subotici

  • Objavljeno u
  • Autor  Sandra Iršević

Gradski stadion Subotica uskoro će da zasija u novom ruhu i to nakon više od osam decenija od kada je izgrađen po projektu inženjera Koste Petrovića.

Međutim, nikada nije zaživeo kompletan projekat koji je subotički inženjer osmislio kao “Stadion Kralja Petra II”, koji je podignut je 1936. na inicijativu Sokolske organizacije. Gradnja ovog sportskog objekta bila je deo projekta „Veliki narodni park”, u okviru koga bi se našli brojni sportski i zabavni sadržaji. U okviru prve faze pored infrastrukturnog opremanja objekta zasađen je jorgovan, zelenilo i trava. Stadion je otvoren 6. juna 1936. za slet severnih Župa saveza Sokola Kraljevine Jugoslavije. Renoviran je 1972. godine kada su betonirane tribine, a rekonstrusan je i 1978. godine.

Danas, stadion se ponovo rekonstruiše.

 

32416 suboticacom 05jul2018 subotica 1251023

 

Naime, potpisan je Ugovor o rekonstrukciji Gradskog stadiona, vredan 60 miliona dinara, a rok za završetak radova je 105 dana. Ugovor su potpisali ministar zadužen za omladinu i sport, Vanja Udovičić, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i izvođač radova Predrag Petričević vlasnik firme SMB.

U planu je zamena atletske staze i pripadajućih atletskih borilišta, kompletna zamena trave sa drenažom i sređivanje prostorija koje koriste sportski klubovi na ovom objektu. Nakon završetka radova očekujem da će Gradski stadion u Subotici biti jedan od najsavremenijih, ne samo u Srbiji već i šire. Na taj način podstičemo lokalnu samoupravu na razvijanje sportskog turizma, privlačenje što većeg broja selekcija u svoju sredinu, ali i da može da konkuriše za velika međunarodna takmičenja, kako juniorska tako i seniorska, rekao je ministar zadužen za omladinu i sport, Vanja Udovičić.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban podsetio da je završena klimatizacija Hale sportova, da su postavljeni novi reflektori na Gradskom stadionu, balon na bazenu u Dudovoj šumi, a očekuje se da i ovih dana počnu radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona.

Zaokružićemo celinu, omogućiti sportistima da se takmiče na adekvatan način, ali i da naši sugrađani uživaju u sportu u jednom novom ambijentu. Ne stajemo na ovome i uz pomoć republičke i pokrajinske vlade sanirali smo brojne terene, nastavljamo u istom pravcu da radimo, gradimo i ulažemo, kazao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

Član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović podsetio je da u prethodnom periodu zajedničkim ulaganjima republičke i pokrajinske vlade uloženo je više od 200 miliona dinara u sportsku infrastrukturu, ali i da se ulagalo u škole. Na primer, za fiskulturnu salu u OŠ “Sonja Marinković” izdvojeno je osam miliona dinara, a za OŠ “Sveti Sava” tri miliona dinara. Zatim, za 10 miliona dinara za rekonstrukciju sportskih terena na Paliću i milion dinara za sportski teren u Prvomajskoj ulici.

Želeo bih da istaknem da ovo veliko ulaganje u sportsku infrastrukturu subotički sportisti su vratili dobrim rezultatima. Tako da imamo 4 kluba u evroligaškim rangovima. Za Ligu šampiona plasirali su se Rvački klub “Spartak” i Ženski fudbalski klub “Spartak”, a za Ligu Evrope muški odbojkaški klub “Spartak” i Muški fudbalski klub “Spartak”, dodao je Simović.

 

32416 suboticacom 05jul2018 subotica 1251038

 

0 potpis ispod teksta za Suboticu

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...