Detalj sa završne konferencije u Pančevu Detalj sa završne konferencije u Pančevu Z.M.

Pančevo: završna konferencija IPA Projekta o energetskoj efikasnosti

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Pančevu je 6. septembra u Gradskoj upravi Pančevo održana završna konferencija projekta “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija”.

Vrednost projekta je oko 1.400.000 evra, a zajedno su ga sprovodili Grad Pančevo i Opština Rešice.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta čiji je cilj bio doprinos energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Finansiran je u okviru Intereg IPA programa koji finansira Evropska unija.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Saša Pavlov, gradska menadžerka Maja Vitman, finansijski menadžer projekta iz Rumunije Miriam Vlćanu i koordinatorka i asistent menadžera projekta Anđela Vila.

Gradska menadžerka Maja Vitman zahvalila se menadžerima, celom timu i svim saradnicima na projektu sa obe strane, koji su odgovorno i ambiciozno pristupili projektu uz sva vremenska ograničenja i specifičnost.

Grad Pančevo učestvuje na programu prekogranične saradnje Rumunija – Srbija više od 10 godina i tokom ovog perioda je stekao značajna i korisna iskustva. U okviru prvog poziva Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, za finansijski period 2014-2020. godine, grad Pančevo i opština Rešica zajednički su podneli predlog projekta 2016. godine “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu”, koji je odobren i počeo da se realizuje od juna 2017. godine, podsetila je Vitman.

Ovaj projekat je implementiran u okviru programskog prioriteta – Zaštita životne sredine i upravljanje rizicima, sa ciljem Zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih bogatstva.

 

IMG 20190906 122129

 

Maja Vitman je podsetila da je Opština Rešice dugogodišnji zbratimljeni grad sa Pančevom i ovim zajedničkim projektom se potvrđuje odlična prekogranična saradnja, kojoj se nada i u narednom periodu.

Interreg IPA Prekogranični Program Rumunija – Srbija ima najveći fond od svih prekograničnih programa na kojima učestvuje Republika Srbija. Za period od 2014-2020. godine, opredeljeno je bilo 74.906.248 evra od strane Evropske Unije za finasiranje projekata na ovom programu. Od pomenute vrednosti odobrena vrednost za oba partnera je u iznosu od skoro 1.400.000 evra, a u korist Grada Pančeva oko 800.000 evra. Grad je imao minimalna ulaganja, što predstavlja suštinu ovakvih projekata, ali visoko definisane programske procedure koje su uspešno realizovane, istakla je Maja Vitman, gradska menadžerka.

Za prethodnih 27 meseci, koliko je trajao projekat, Pančevo je dobilo energetski efikasnu sportsku halu. Maja Vitman, gradski menadžer Grada Pančeva kaže da je zahvaljujući projektu urađena izolacija zidova i krova objekta, zamenjena stolarija, ugrađena nova klima i dve toplotne pumpe.

 

hala sportova pvo fasada

 

Grad Pančevo je ovim projektom dobio 800.000 evra. Naša Hala sportova je do sada bila izuzetno energetski neefikasna, velika sredstva smo trošili samo za grejanje. Objekat nije imao mogućnost hlađenja u letnjem periodu tako da je ovim projektom bilo obuhvaćeno i hlađenje i grejanje, rekla je Maja Vitman, gradska menadžerka.

U Opštini Rešice takođe su u velikoj meri radili na promovisanju zaštite životne sredine, ali i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Miriam Vilceanu, finansijski menadžer projekta iz Rešica kaže da su u njihovoj lokalnoj samoupravi ugradili solarne panele na bazenu.

Zahvaljujući novcu iz ovog projekta smo kupili 60 bicikala za mrežu javnih bicikala za vožnju po gradu. Veoma smo dobro radili na ovom projektu, imamo dobre rezultate i nadamo se da ćemo sarađivati i na nekim narednim projektima s Pančevom, rekla je Miriam Vilceanu.

Narednim zajedničkim projektima nadaju se i u Pančevu jer su Rešice i taj grad već više decenija i gradovi pobratimi.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva istakao je da je osim ovih vidljivih benefita dobijenih projektom, bilo i drugih.

Dosta smo radili na obrazovanju najmlađih ali i svih nas, jer nam je potrebna edukacija o tome kako se postiže energetska efikasnost. Bilo je tu i druženja. Mladi sportisti, rukometaši, triatlonci, vaterpolisti, plivači bili su u Rešicama i Pančevu tako da je na taj način nastavljen jedan proces započet bratimljenjem dva grada a onda se nastavio i na ovaj način. Siguran sam da ćemo i u budućnosti iskoristiti svaku mogućnost za saradnju, kaže Saša Pavlov.

Gradonačelnik Saša Pavlov je čestitao članovima oba tima na uspešnoj realizaciji projekta i posebno izdvojio činjenicu da je bilo više promotivnih i edukativnih aktivnosti na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Izdvojio bih i zajedničke rezultate na projektu u okviru pomenute teme, kao i sportske aktivnosti za najmlađe, odnosno “Zeleni sport”, jer je važno da kroz edukaciju učimo naše najmlađe o očuvanju životne sredine. Hala sportova u Pančevu je energetski sanirana i rekonstruisana nakon 50 godina, što će znatno doprineti unapređenju uslova sportista za kvalitetan trening i razvijanje sportskih veština, ali i za gledaoce koji će moći u mnogo prijatnijoj atmosferi da prate predstojeće sportske manifestacije i utakmice. Nadam se i radujem budućoj saradnji, kako bismo nastavili da unapređujemo i održavamo bratske odnose sa Rešicom stare više od 40 godina, tačnije od 1972. godine, rekao je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

 

IMG 20190906 121447

 

Anđela Vila, projekt menadžer iz Gradske uprave Pančevo na završnoj konferenciji je predstavila sve faze projekta i šta je u okviru svake urađeno.

Kada je u pitanju energetska efikasnost, Pančevo je na samom početku. Namera je da nastave da rade na tome kao i da ponovo konkurišu za sredstva prekogranične saradnje, ovoga puta sa Mađarskom.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...