Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu deci je pričala o lepotama Tamiša, gradskoj šumi, svetionicima... Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu deci je pričala o lepotama Tamiša, gradskoj šumi, svetionicima... Z.M.

Počelo obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Pančevo se i ove godine priključilo obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, koja se na inicijativu Evropske komisije obeležava od 2002. godine, od 16. do 22. septembra.

Danas, prvog dana manifestacije katamaranom „Panuka“ plovila su deca iz OŠ „Moša Pijade“ iz Ivanova, jer je ova škola pobednik 4. ciklusa eko-akcije „Sakupi i uštedi – vredi“.

Kako smo od njihove nastavnice saznali u pitanju su učenici od 5. do 8. razreda kojima je ovo prvo putovanje katamaranom.

Deca su po prvi put imala prilike da vide Pančevo s reke, kao i pančevačke svetionike na ušću Tamiša u Dunav.

 

0 deca iz ivanova na katamaranu 1

 

Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, koja je deci pričala o specifičnostima Tamiša i biljnog i životinjskog sveta, kaže da je tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti “Multimodalnost” odnosno višenamenost.

Cela manifestacija odvija se pod sloganom “Kombinujte i krenite”! Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva će Evropsku nedelju mobilnosti i ovoga puta obeležiti nizom akcija i događaja koji imaju za cilj afirmaciju alternativnih vidova prevoza: pre svega bicikla, ali i javnog prevoza, brodova… i naravno, pešačenja, kaže ona.

 

0 deca iz ivanova na katamaranu

 

U okviru Evropske nedelje mobilnosti sutradan će u tri osnovne škole biti postavljeni biciklofoni, trenažni bicikli koji su pre dve godine preuređeni tako da se okretanjem pedala mogu dopuniti mobilni uređaji. Ovaj projekat je delo profesora i učenika Mašinske škole Pančevo, a na predlog Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva.

Zatim ćemo se u utorak, 18. septembra, ponovo družiti s decom iz Ivanova. Tog dana biće održane radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom ,,Mali, a eko i bezbedan“ u OŠ „Moša Pijade“ u Ivanovu. Na radionicama će se učenici bliže upoznati sa pojmovima: ekologija, zaštita životne sredine, vrstama vozila javnog prevoza, bezbednog korišćenja bicikala i osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste. Za učenike od 1. do 4. razreda će biti organizovan likovni konkurs, dok će za njihove starije drugare od 5. do 8. razreda biti organizovan literarni konkurs. Tri prvoplasirana učenika u jednoj i drugoj kategoriji će biti nagrađena, kaže Gordana Vlajić.

Grad Pančevo se pridružio ovoj evropskoj akciji još prve godine, a 2016. je bio Zlatni učesnik ovog događaja koji se održava u više od 2.000 gradova Evrope i u nekoliko gradova van evropskog kontinenta. Ova manifestacija predstavlja kampanju za promovisanje alternativnih vidova prevoza, a u cilju što manje emisije otrovnih izduvnih gasova.

 

IMG 20180916 163010

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...