Vetropark na ulazu u Alibunar Vetropark na ulazu u Alibunar Z.M.

Alibunar: Otvaranje vetroparka ubrzaće privredni razvoj opštine

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Ove godine belgijska kompanija „Elicio“ otvorila je drugi vetropark u opštini Alibunar, sa 21 turbinom, ukupne vrednosti 80 miliona evra, a koje koriste energiju vetra ovog podneblja.

Zahvaljujući tome, možemo reći da Alibunar danas spada u red opština koje mogu da posluže kao pozitivan primer racionalnog i održivog upravljanja životnom sredinom, u skladu sa nacionalnom strategijom povećanja udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije.

Predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić kaže da će vetropark obezbediti ne samo pouzdano i kvalitetno snabdevanje električnom energijom, već će i uticati na ruralni i poljoprivredni razvoj ove opštine.

Godina koje je na izmaku, 2018. godina, u privredno-razvojnom i investicionom segmentu, svakako je jedna od najuspešnijih u poslednjih nekoliko decenija u Alibunaru. Kako biste Vi ocenili 2018. godinu i šta su najznačajniji rezultati?

Lično smatram da je u našoj opštini potrebno stvoriti uslove i povoljnu klimu za privredna ulaganja, te se prvenstveno moramo potruditi da budemo interesantni za investicije. Najznačajnije u 2018. godini svakako je otvaranje vetroparka Malibunar i vetroparka Alibunar, jer je nesumnjivo napredak ne samo u tehnološkom smislu već i finansijski je bio izuzetno veliki zahvat i jedan od najznačajnijih rezultata na teritoriji naše opštine.

Poslednjih meseci imali smo priliku da čujemo da je početak rada fabrike Elicio i vetroparka samo bio početak i najava ubrzane nove industrijske revolucije koja je pred Alibunarom. Da li i Vi tako mislite i možemo li uskoro očekivati dolazak novih investitora i izgradnju novih proizvodnih pogona?

Otvaranjem vetroparka kompanije Elicio jeste početak jedne, da je tako nazovemo, industrijske revolucije u našoj opštini. Nakon otvaranja vetroparka Elicio mi imamo još jednu kompaniju koja se bavi isto ovim poslom. U pitanju je kompanija Wind Vision koja takođe ima u planu izgradnju vetroparka na našoj teritoriji. Oni su sada u fazama pripreme i izrade elaborata za Studije koje su završili. Očekujem da će najkasnije na proleće krenuti sa samom izgradnjom vetroparka. Kompanija Wind Vision ima drugačiju tehniku gradnje tako da će oni prvo izgraditi infrastrukturno, odnosno izgradiće putnu komunikaciju za svoj vetropark. To nam takođe dosta znači. Samim tim poskupeće i poljoprivredno zemljište. Wind Vision ne samo što će graditi vetropark, gradiće i puteve, koji će u ovom slučaju biti od asfalta. Zahvaljujući tome imaćemo njive do kojih vodi asfalt. Pored izgradnje novog vetroparka koji bi trebalo da ima pedesetak turbina očekujemo još investitora. Tu je širenje proizvodnje u već postojećem pogonu za proizvodnju obuće Parilab koja je u industrijskoj zoni na ulasku u Alibunar. Dobili su sve neophodne dozvole za širenje kapaciteta. To će dovesti do povećane zaposlenosti na našoj teritoriji, što će naravno doprineti i smanjenju broja nezaposlenih na birou rada. Kada govorimo o privredi, pomenuću i proizvodnju i prodaju plastičnih proizvoda „Roto Alibunar“, proizvodnju plastičnih masa „Tim“, kompleks za proizvodnju biogasa „Biogas“ itd. koji uspešno posluju na teritoriji naše opštine. Međutim, i pored ovih uspešnih primera, potrebno je otvoriti još pogona i više razvijati privredu, kao glavni oslonac daljeg razvoja. U pregovorima smo s još nekim kompanijama, što stranim što domaćim, i nadamo se da će se bar deo tih investicija i realizovati.

 

0 dusan dakic alibunar

Na slici: Dušan Dakić, predsednik Opštine Alibunar (foto: Z.M.)

Vlada Republike Srbije obezbedila je potpuno iste uslove i privredne podsticaje kako za strane tako i za domaće investitore. Postoji li interesovanje domaćih privrednika za greenfild investicije u Alibunaru?

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i njenim ministarstvima postoje privrednici zainteresovani za greenfild investicije. Mi smo u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge sredine jer nemamo izgrađene industrijske zone i sada smo u fazi njihovih formiranja obezbeđujući neophodna sredstva za formiranje radnih odnosno industrijskih zona. Imamo interesovanja ali ne bih ništa unapred trenutno iznosio. Inače, razgovaramo sa već postojećim kompanijama i firmama prvenstveno domaćim koje postoje na našoj teritoriji o proširivanju njihovih kapaciteta gde bismo dodatno uposlili stanovništvo. Pored izgradnje industrijskih zona i industrijskih parkova pokušavamo da i sa postojećom privredom unapredimo njihov tehnološki stepen proizvodnje i prerade dovedemo na neki viši nivo, sve to u saradnji s Pokrajinskim organima vlasti tako i sa republičkim. S obzirom da opština Alibunar spada u treću grupu razvijenosti, što nas svrstava u nerazvijene opštine Republike Srbije, taj nezavidan položaj možemo okrenuti u našu korist kroz prioritet koji možemo imati prilikom usmeravanja sredstava iz određenih fondova. Takođe, u velikoj meri treba iskoristiti mogućnost prekogranične saradnje koja nam može pomoći u sprovođenju pojedinih projekata.

Preduzetnici i mikro i mala preduzeća uglavnom ne mogu da računaju na podsticaje iz republičkog ili pokrajinskog budžeta kada je u pitanju njihov dalji razvoj ili zapošljavanje novih radnika. Da li Alibunar predviđa u narednim godinama da nešto uradi na tom polju u okviru svojih nadležnosti? Na koji način Alibunar podstiče smanjenje nezaposlenosti stanovnika Opštine Alibunar?

Nama je osnovni cilj smanjenje nezaposlenosti i u jednom delu pomoć našim privrednicima koji su tu već duže vreme koji se u poslednje vreme bore i sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. I budžetom za 2019. godinu predvideli smo neke subvencije za zapošljavanje u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje. Što se tiče pomoći našim malim i srednjim preduzećima tu pomažemo u smislu da prilikom kupovine nove opreme i mašina bar u jednom delu privrednicima olakšamo nabavku, finansirajući deo kamate. To isto radimo i kod poljoprivrednih gazdinstava prilikom kupovine poljoprivredne opreme i mašina. Gledamo na sve moguće načine da pomognemo ljudima sa ovim skromnim i malim budžetom. Zahvaljujući dobroj saradnji i dobroj komunikaciji sa višim nivoima vlasti, pokrajinskim i republičkim, nekako to prevazilazimo i uz njihovu pomoć pomažemo našim privrednicima i poljoprivrednicima.

 

natpis ispod teksta za zelene minute

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...