Obilazak vetroelektrane u Kovačici Obilazak vetroelektrane u Kovačici www.kovacicainfo.rs

Kovačička vetroelektrana jedna od uspešnijih u Srbiji

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Kovačički vetropark posetio je danas generalni direktor organizacije Wind Europe, Gil Dikson. Kako navodi Miloš Colić, direktor Enlight K2-Wind, Dikson je u redovnom obilasku članova udruženja za obnovljive izvore energije, čiji je član i vetropark u Kovačici.

U poseti Gila Diksona vetroparku, kao domaćin ispred opštine Kovačica prisustvovao je i zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički. On je ovom prilikom poželeo Diksonu dobrodošlicu.

Ispred vetroparka izrazili su zadovoljstvo što su u mogućnosti da pokažu dostignuća koja beleži ovaj objekat.

Diksonu je takođe predstavljena i mapa za izgradnju još jednog vetroparka – Pupin. Trenutno, ova vetroelektrana proizvodi električnu energiju za oko 68.000 domaćinstava, te radi 38 vetroelektrana koje proizvode 104,5 megavata električne energije.

Ministarstvo za energetiku izdalo je tokom ove godine je energetsku dozvolu za vetropark Pupin koji će predstavljati nastavak ulaganja kompanije Enlight K2-Wind. Dozvola se odnosi na kapacitet od 95,5 MW. To će biti formalno potpuno nova elektrana, odovojeno privredno društvo.

Diksonu ovo nije prvi dolazak u Srbiju, ali je prvi put u Kovačici. Ne krije zadovoljstvo što je ovde i navodi da je kovačička vetroelektrana izgrađena profesionalno. Ovo je bila prilika i da čestita na profesionalnom pristupu svih uključenih strana u realizaciju ovako velikog projekta.

Zahvaljuje se i Opštini Kovačica jer se, kao i uvek, pokazala kao dobar domaćin.

Ovaj vetropark je jedan od uspešnijih u Srbiji, dodaje Dikson.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...