Reč je akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ koja se realizuje od 24. do 27. juna Reč je akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ koja se realizuje od 24. do 27. juna foto: Subotica.com

Subotica: građani čistili divlje deponije

  • Objavljeno u
  • Autor  Sandra Iršević

Oko stotinu Subotičana, među kojima su bili volonteri i radnici JKP „Čistoća i zelenilo“, kao i svi zainteresovani Subotičani koji žele da žive u zdravoj životnoj sredini dali su svoj doprinos i učestvovali u čišćenju jedne od najvećih divljih deponija u Subotici koja se nalazi u naselju „Prozivka“ iza salona „Vitorog“.

Reč je akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu“ koja se realizuje od 24. do 27. juna, a realizuje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine organizuje zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem „Vojvodinašume“, Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, gradom Novim Sadom i brojnim lokalnim samoupravama među kojima je i Subotica.

U planu je da u toku ove nedelje bude očišćeno 36 divljih deponija u 20 lokalnih samouprava, sa ciljem da Srbija bude zdravija i zelenija.

 

Čišćenje deponije 3

 

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak objasnila je da je povod za akciju bila Deklaracije o zaštiti životne sredine koju su poslanici Pokrajinske vlade usvojili 28. maja ove godine sa ciljem da svaki pojedinac povede više računa o zaštiti zaštiti životne sredine.

 

Brankica tabak

 

Ovo je pravi primer da se pokaže šta mogu zajedno da urade privatni i javni sektor i kako svaki građanin ove zemlje može da da doprinos čistijoj sredini u svojoj lokalnoj zajednici. Ovo je primer da ljudi u jednoj nedelji mogu da naprave čudo. Tačan podatak koliko ima divljih deponija u Vojvodine se ne zna, jer dok mi ovde čistimo i spremamo na drugoj lokaciji niče nova, što govori o našim lošim navikama. Na primer, u Kanjiži nema divljih deponija, ali oni će da se uključe u akciju tako što će da čiste u okolini obale Tise, rekla je podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi koliko ima divljih deponija procenjuje se da u Subotici ima 90. Taj broj se iz dana u dan menja, kazala je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović, dodajući da se subotička lokalna samouprava sa zadovoljstvom priključila akciji i najavila je da je u planu da se u narednom periodu saniraju i divlje deponije u naseljima Zorka i Palić, kod pruge.

Za čišćenje ove deponije u naselju „Prozivka“ odlučili smo se zato što je „Prozivka“ jedna od najgušće naseljenih mesnih zajednica u našem gradu. Kroz ovakve akcije neophodno je da razvijamo svest kod svakog pojedinca o značaju zaštite i unapređenju životne sredine i održivog razvoja, istakla je Jasmina Stevanović.

 

Jasmina Stevanović

 

Aktivista Bojan Šaralov i predsednik „Zeleni Subotice“ rekao je da je u prethodne tri godine subotička lokalna samouprava radila na rešavanju ključnih ekoloških problema u gradu, među kojima su i divlje deponije.

„Nedelja za čistiju Vojvodinu“ realizuje se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

 

Ćišćenje deponije1

 

Opredeljenje Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete, koje bacanjem plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...